Vatandaşlar Dikkat! Ekspertiz Ücreti Faturanızı Bankadan Mutlaka Alın!

Vatandaşlar Dikkat! Ekspertiz Ücreti Faturanızı Bankadan Mutlaka Alın!

Ev satın alırken vatandaşların kullandıkları konut kredisinde temin edilen ve fiyatı 4.000 TL’ye kadar yükselen ekspertiz ücretleri ile ilgili tüketici derneklerinden açıklama geldi.

Yıllardır ev hayali kuran ancak nakitleri olmadığı için evlerini alamayan vatandaşların bütçelerine uygun ev bulmaları, bu kapsamda konut kredisi kullanmaları durumunda can sıkan ek ücretleri bulunuyor. Bu ücretlerden biri de ekspertiz ücretleri.

Konut Kredisinde Çok Fazla Ek Ödeme Yapılıyor

Vatandaşların satın alacakları evlerin değerinin yüzde 70, yüzde 75 ya da yüzde 80’i kadar konut kredisi kullanma hakları bulunuyor. Yani ortalama olarak 300 bin TL tutarında alınan bir ev için 240 bin TL ev kredisi alınabiliyor. Ancak bunun yanı sıra vatandaşlar bir de ek olarak çeşitli masraf kesintileri oluyor. Bunlar; hayat sigortası, konut sigortası, DASK, dosya masrafları, BSMV ve ekspertiz ücreti. Yani ek olarak bankaya ödenecek tutar ortalama olarak 3 bin TL civarında oluyor. Bir de eğer ekspertiz raporu banka tarafından olumsuz bulunursa, verilen ekspertiz ücreti geri alınamıyor, kredi de çıkmıyor.

Bu konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TÜKODER Başkanı Aziz Koçal, ekspertiz ücretlerinin çok yüksek olduğunu, bankaların eksperlere yaptıkları ödemelerin vatandaşlara yansıtılmaması gerektiğini söyledi.

Koçal: Ekspertiz Ücretinin Faturasını İsteyin

Konut kredisi kullanan vatandaşların ekspertiz ücretleri kapsamındaki faturalarını kesinlikle almalarını söyleyen Koçal, bazen kurumların ekspertiz ücretini fazla istediklerini, bankaların ekspertiz çalışmalarında dışarıdan bir eksper ile çalıştıklarını, bu durumda da fatura aldıklarını, bu faturaların fotokopisinin vatandaşa verilmesi gerektiğini söyledi.

Ekspertiz ücretlerinin kredinin olumsuz olarak sonuçlanması durumunda ödemelerin geri yapılmadığını söyleyen Koçal, bunun doğru olmadığını, bankanın öncesinde zaten bir araştırma yapıp risk aldığını, ekspertiz isteyenin bankalar olduğunu, ücretlerin iade edilmesi gerektiğini söyledi.

Vatandaşlar Dikkat! Sigorta Zorunluluğu Yok!

Ev, otomobil, arsa ya da herhangi bir taşınmazın satın alımında kullanılan kredilerde vatandaşların hayat sigortası yaptırmalarının zorunlu olmadığını söyleyen Koçal, bankaların bunu zorunlu gibi gösterdiğini, vatandaşların kendi sigortacılarından da bu sigortayı yaptırabileceklerini söyledi.

Bankaların 2018 Ekspertiz Ücretleri

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.