Türkiye’den Dünya Ticaret Örgütü’ne Başvuru!

Amerika Birleşik Devletleri tarafından çelik ve alüminyum için getirilen ek gümrük vergileri için Türkiye karşı önlemleri alacağını Dünya Ticaret Örgütü’ne bildirdi.

Amerika Birleşik Devletleri, ülkeye ithal olarak sokulan çelik ve alüminyum için ek gümrük vergisi uygulamaya başlamıştı. ABD Başkanı Trump’un çelik için yüzde 25 düzeyinde, alüminyum için ise yüzde 10 düzeyinde gümrük vergisi uygulaması ile birlikte aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkeden karşı hamle gelmeye başladı.

22 Ürün İçin Ek Gümrük Vergisi Uygulanacak

Türkiye, ABD’nin ek gümrük vergisi uygulamaları için karşı önlemler alma konusundaki kararlığını Dünya Ticaret Örgütü’ne bildirdi. ABD’nin attığı bu adıma karşılık Dünya Ticaret Örgütü’ne bazı ürünler için ek gümrük vergisi uygulayacağını bildiren Türkiye, ithal edilen 22 farklı ürün için aynı toplam miktarda vergi uygulaması yapacağını belirtti.

Türkiye tarafından ABD’den getirilen, yani ithal edilen ürünlere uygulanacak olan vergi, çelik ürünlerine uygulanacak olan yüzde 25 gümrük vergisi ile eş değer olacak. Bu uygulama sonrasında iki ülke arasında bir anlaşma sağlanmazsa Türkiye 22 farklı ürünün Türkiye’den ihracatı için yaklaşık 260 milyon Dolar tutarında bir gümrük vergisi almış olacak.

Dünya Ticaret Örgütü’ne vergi artırımı konusunda bilgi paylaşımı yapan tek ülke ise Türkiye değil. Türkiye’ye ek olarak Rusya, Hindistan, Japonya ve Avrupa Birliği’nin de benzer uygulamalar için Dünya Ticaret Örgütü’ne bildirimde bulunduğu ifade edildi.

ABD Görüşmelerinde Bildiri Yapılmıştı

Ekonomi Bakanı Yardımcısı Fatih Metin, geçtiğimiz hafta ABD’ye gerçekleştirdiği ziyarette Türkiye’ye karşı da uygulanan ithal çelik ve alüminyum için ek vergi uygulamalarını gündeme getirmiş, görüşmeler gerçekleştirmişti. Görüşmeler sonrasında açıklamalarda bulunan Metin, Türkiye lehine bir durum olmaması halinde Dünya Ticaret Örgütü’ne müracaat edileceğini belirtmiş, Türkiye’nin karşı önlemler alacağını bildirmişti.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.