Türkiye’de Gelişmiş Sanayi Kolları

Ülkemizde sanayi gelişimi Avrupa’ya göre biraz geç başlamıştır. Ancak yıllar içerisinde belirli sanayi kolları oluşmuştur.

  • Gıda Sanayi

İlk sırayı un fabrikaları göğüsler. İç Anadolu başta olmak üzere ülkemizin her yerinde görülmektedir. Bunun yanı sıra konservecilik büyük bir hızla gelmektedir. Fabrikalar artmakta, yatırım çoğalmaktadır. İstanbul, Bursa, Balıkesir, İzmir civarındaki vilayetlerimizde meyve, bakliyat konserveleri, sebze, salça fabrikaları vardır. Trabzon, Ordu, İstanbul, Çanakkale gibi denize kıyısı olan vilayetlerimizde balık konserve fabrikaları vardır. Van, Erzurum, Kars, Malatya, Ağrı’da et kombinaları mevcuttur. Meyve suyu fabrikaları Bursa ve Kayseri gibi illerimizde bulunmaktadır.

Zeytinyağı üretimi, Marmara, Ege, Akdeniz, Güneydoğu bölgelerinde fabrikalarında üretilir. Çay fabrikaları Karadeniz bölgesinin doğusunda bulunmaktadır. Şeker fabrikaları ise ilk kez Uşak’ta kurulup, kırka yakın fabrika şeker pancarının fazla olduğu yerlere kurulmuştur. Tereyağı, süt ve peynir de hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerimizde üretilir. Hayvansal yağ üretimi Şanlıurfa ve Diyarbakır’da üretilir.

  • Maden Sanayisi

Demir, krom, çelik, bakır fabrikaları vardır. Karabük, Ereğli, İskenderun’da demir ve çelik fabrikaları bulunur. Elazığ, Antalya’da ferro-krom, Seydişehir’de alüminyum, Keban’da çinko, Ergani ve Murgul’da bakır tesisleri mevcuttur.

  • Dokuma, Deri ve Giyim Sanayisi

İpekli dokuma, yünlü dokuma ve pamuklu dokuma ve deri fabrikaları bulunur.

  • Kimya Sanayisi

Elde edilen ürünler, sabun, ilaç, deterjan, boya diğer bir tarafı da farklı sanayi kollarında ham madde olarak kullanılır. Sentetik iplik, dokuma sanayisinde değerlendirilirken, fosfat ve azot gübre yapımında değerlendirilir. Petro-kimya tesislerinin kurulması ilk olarak Batman’da bir rafineri kurulken, yanında ise Mersin, İzmit, İzmir, Kırıkkale rafinerileri arkasından gelmiştir. Ham petrolden; gaz yağı, solvent, sıvılaştırılmış petrol gazı, jet yakıtı, benzin, motorin, fuel- oil, nafta üretimi yapılır.

Ülkemizde bulunan gelişmiş sanayi kolları, daha iyi bir planlamayla gelişebilir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.