Türkiye Ekonomisine Güven En Yüksek Düzeyde!

Ekonomi, yeni yıla önemli ölçüde bir güven yükselmesi ile giriş yaptı. Reel kesim güven endeks 2018 Ocak döneminde, 2017 Aralık dönemine kıyasla 5 puan yükselerek 108,3 düzeyine ulaştı. Bunun ile beraber hizmet sektörü yüzde 6 oranında, inşaat sektörü yüzde 6,7 oranında, perakende ticaret sektörü güven endeksi ise yüzde 5,6 oranında yükseliş gösterdi.

Türk Ekonomisi 2018’e Hızlı Giriş Yaptı

Geçtiğimiz yılı önemli bir rekor ile tamamlayan Türkiye ekonomisi, yeni yıla da süratli bir giriş yaptı. Borsa İstanbul’da tarihi rekorlara imza atılması ve Türk Lirası’nın güçlenmesine destek veren reel kesim ve sektörlere ait güven endeksi verileri açıklandı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından dün itibari ile açıklanan Ocak ayına ait İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerine göre, 2017 Aralık dönemine kıyasla 2018 Ocak döneminde 5 puan civarında yükselme yaşanarak 108,3 seviyesinde gerçekleşti. Mevsim etkilerinden arındırılmış olan reel kesim güven endeksi ise yine 2017 Aralık dönemine kıyasla yüzde 1,7 oranında yükseliş kaydederek 110,9 olarak kayıtlara geçti.

Reel Kesim Güven Endeksi Yükseliş Eğiliminde

Endeksin meydana gelmesini sağlayan anket sorularının yayılma endekslerine bakıldığında önümüzdeki 3 ay içerisinde ihracat alanın sipariş rakamları, üretim büyüklüğü, sabit sermaye yatırım masrafları, genel olarak gidişat ve yine önümüzdeki 3 ayda gerçekleştirilecek toplam istihdam rakamlarına yönelik değerlendirmeler, söz konusu olan endeksi yükseliş eğilime doğru yönlendirdiğini ortaya koyuyor.

Elde var olan siparişlerin toplamı ve Kasım ayından itibaren oluşturulan siparişlerin toplamına yönelik yapılan değerlendirmeler ise, güven endeksini düşüş yönünde etkilediğini ortaya koyuyor. Yine elde var olan mamul stokuna yönelik değerlendirmelerin ise Aralık ayı ile aynı düzeyde gerçekleştiğini gösteriyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.