Türk Akımı Projesi’ne Büyük Kolaylık!

Türkiye için büyük öneme sahip olan Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi için büyük bir kolaylık sağlanacak. Söz konusu olan proje Karadeniz’e ait münhasır ekonomik bölgeleri ile kıta sahanlıkları üzerinde çalışmalar gerçekleştiren deniz kısmı şirketi vergi ödemek ile mükellef olmayacak.

Türk Akımı Projesi’nin Karadeniz’e ait olan münhasır ekonomik bölgeleri ile kıta sahanlıkları üzerinde çalışmalar yürüten deniz kısmı şirketi, yürütmüş olduğu faaliyetlerinden dolayı vergi ödemek ile mükellef olmayacak.

Resmi Gazete’de Yayımlandı

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi Genel Tebliği” Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yerini aldı.

Yayımlanan söz konusu bu tebliğe göre, Türk Akımı Projesi’nin Türk tarafı, projenin deniz kısmı yüklenicisinin mühendislik danışmanlık hizmetleri, inşaat tesisi işletme hizmetleri, inşaat öncesi hizmetleri, ön tasarım hizmetleri ve tasarım hizmetlerini de kapsayacak şekilde hukuk, danışmanlık, mühendislik ve muhasebat hizmetleri adına KDV talep edilmeyecek. Söz konusu olan projenin yüklenicisi, kazancı üzerinde ödemekle mükellef olduğu vergilerden muaf tutulacak.

Gümrük Vergisi Muafiyeti, Rus Şirketinin Mevzuatı ile Başlayacak

Kara kısmı 1 bunun dışında tutulmak üzere, Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı’nın hayata geçirilmesi adına ihtiyaç duyulan bütün taşıma araçları, gemiler, teknik tesisler, borular, diğer malzeme ve teknik kaynaklar, yedek parçalar ve bileşenler için de tüm vergi ve gümrük vergileri talep edilmeyecek. Gümrük vergisinin muaf tutulması işlemi ise, Rus şirketin ilgili mevzuatı hazır etmesinden sonra uygulamaya koyulacak.

Deniz kısmı şirketi ve kara kısmı 2 şirketi, söz konusu projenin hayata geçirilmesinde meydana gelebilecek ya da edinilebilecek taşınmazlar açısından gerek emlak vergisi, gerekse diğer vergilerden muaf tutulacak.

Öte yandan kara kısmı 1 şirketi dahil edilmemek kaydıyla, yine projenin hayata geçirilmesi ile paralel olan inşaat ve onarım işleri ödemelerinde gelir vergisi ya da kurumlar vergisi istisna olacak.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.