Turizm ve Sanayi Arasındaki Güçlü Bağ

Bacasız sanayi olarak bilinen turizm ve sanayi arasında sıkı bir bağ olduğu söylenebilir. Sanayisi gelişmiş olan ülkelere bakıldığında bu ülkelerin sanayisinin gelişimiyle doğru orantılı bir şekilde turizm alanında da ön plana çıktıklarını söyleyebiliriz.

Turizm ve Sanayisi Gelişmiş Ülkeler

Sanayi denilince akla şüphesiz ki sanayinin babası olarak da nitelendirebileceğimiz İngiltere gelir. Sanayisinin gelişmişliği kadar her yıl dışarıdan aldığı turistlerle de önemli bir gelir sağlamakta. Dünyada turizm denilince akla ilk gelen ülke ise Fransa’dır. Dünyanın en çok ziyaret edilen ülkelerde Amerika Birleşik Devletinin ardından ikinci sırada bulunan Fransa, turistlerden elde edilen gelirde ise Amerika’yı geçerek dünyada turizmden en çok gelir sağlayan ülke konumundadır. Turizm ve sanayisi birlikte gelişen ülkelere: Almanya, Japonya, İsveç gibi ülkelerde eklenebilir.

Sanayisi Gelişip Turizmde Gelişmeyen Ülkeler

Sanayisi geliştiği halde turizmde istenilen seviyeye ulaşamayan ülkelerde mevcut. Bunların başında Çin gelmekte. Gelişen sanayisiyle Dünyanın yeni süper gücü olmaya aday olan Çin’in turizmden pek bir gelir elde ettiği söylenemez. Özellikle gelişen sanayiyle birlikte ülkenin neredeyse her tarafında fabrikalaşmanın çok ciddi bir oranda artması bununla birlikte meydana gelen hava kirliliği Çin’in belki de bir turizm ülkesi olamaması için verilebilecek en önemli nedenlerden biridir.

Sanayisi geliştiği halde turizmde istediğini alamayan bir diğer ülke ise Kuzey Kore. Gerek silah teknolojisiyle gerekse son zamanlarda uzaya gönderdiği uydularla teknolojik açıdan kendini kanıtlayan Kuzey Kore turizmde pek de iyi olduğu söylenemez. Bunun altında yatan en önemli sebep aslında ülkenin yürütmüş olduğu yönetim politikası. Diktatörlük rejimiyle yönetilen Kuzey Kore adeta kendini dünyadan soyutlamış durumda. Ülkeye girişlerin çok zor olması, birçok yerde fotoğraf dahi çekilememesi; ülkeyi turistlerin tercih etmemelerinde ki sebeplerden sadece bir kaçı.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.