TÜİK’e Göre Gelişmiş Sanayi Kolu

Türkiye’de Sanayi ve Sanayileşme

Sanayinin sözlük anlamına bakıldığında, ham maddeleri işleyerek, kullanılabilecek duruma getiren yöntemlerin tümü olarak karşınıza çıkmaktadır. Dünya üzerinde sanayileşmeye başlayan ilk ülke İngiltere’dir. Sanayi bir ülkenin gelişmesi, büyümesi, ekonomik açıdan kalkınması için temel taşlardan biridir. Sanayi alanında kendini geliştiren ülkelerin, refah düzeylerine bakıldığında oldukça yüksek olduğu görülmektedir.

Sanayi bir ülkeyi geliştirmekle kalmayıp, o ülkenin ekonomisini de geliştirmektedir. Ayrıca gelişmiş sanayiler, birçok alt sanayi kollarını da geliştirip, büyük istihdam sağlamaktadır. Dünya üzerinde sanayisi gelişmiş ülkelere bakıldığında, küresel krizlerden en çabuk şekilde çıkmış olduklarını gözlemlemek mümkündür.

Dünya genelinde, inşaat sanayi, otomotiv sanayi kategorileri büyük talepler görmekte ve bu alanda adeta lokomotif olarak görülmektedir.

TÜİK Nedir?

Türkiye İstatistik Kurumu demektir. Görevi ise, resmi istatistik programlarını hazırlayarak mevcut işleyişi izlemek, istatistik programlarının uygulanıp uygulanmadığını denetlemek ve kalkınma planlarını düzenlemek gibi birçok görevi vardır. Bu görevlerini yaparken, uluslararası standartlara en uygun şekilde hazırlar ve en üst teknolojiden faydalanır.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ülkemizde gelişen ve gelişmekte olan sanayi kolları şunlardır, Konya, Bursa, İzmir, Trabzon, Çanakkale, Zonguldak, Balıkesir illerimizde reçel, salça, meyve, sebze ve balık konserve fabrikaları ile gıda sanayisi oldukça gelişmiş sanayi kolu olarak karşınıza çıkmaktadır. Çay, meyve suyu, süt, peynir ve ay çiçek yağı fabrikaları da diğer gıda sanayi fabrikalarımızdır.
Dokuma sanayi, ülkemizde gelişmiş olan diğer bir sanayi kolu olmakla birlikte en yaygın olarak bulunanlardır.

Maden sanayisi, son yıllarda gelişmesi yavaşlasa da Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemizde gelişmiş olan diğer bir sanayi koludur. Özellikle Zonguldak ta kömür madenleri, Karabük ve Ereğli de ki demir – çelik fabrikaları dünyaca gelişmiş fabrikalardan bir kaçıdır.

Her geçen gün daha da gelişen diğer bir sanayi kolu ise kimya ve petrol kimya olarak karşınıza çıkmaktadır. Ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre orman sanayisi de gelişen diğer bir sanayi koludur.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.