TOKİ’den Ev Almak İçin Kredi Notu Önemli mi?

TOKİ’den Ev Almak İçin Kredi Notu Önemli mi

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından uzun zamandan beri düşük fiyatlı ve uzun vadelere sahip olan konut imkânı sağlanıyor. Özellikle pek çok insanın ilk tercihi olan bu proje, imkânsız denilen hayalleri gerçeğe dönüştürüyor. 240 ay vadeye kadar taksit imkânı sunan kurum, bu imkanların yanında kredi notu gibi durumları da düşündürüyor. Kurum tarafından sağlanan konutlar için, kredi notu şartının aranmadığını belirtmek gerekiyor. Sadece kurumun başvuru için aradığı şartların taşınması, TOKİ üzerinden ev sahibi olmak için yeterli oluyor.

Hangi Şartlar Aranıyor?

Kurum tarafından TOKİ başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin bazı şartları taşıması gerekiyor. Bunlara uymayan kişilerin ise, başvuru için uygun olmadığını belirtmek gerekir. Başvuru tarihinden sonra 25 yaşını doldurmamış kişiler TOKİ başvurusu için uygun değildir. Ancak bazı kişilere bu yaş şartının aranmadığını ve bu özel durumların ispat edildiğinde, TOKİ başvurusunun kabul edileceğini belirtmek gerekir. Bu kişiler ise şu anda eşi vefat etmiş olan dul bayanlardır.

Öte yandan kurum için diğer önemli olan konulardan biride, başvuruda bulunan kişinin aylık geliridir. TOKİ tarafından aranan aylık gelir durumu ise, bölgeden bölgeye olmak üzere farklılık gösteriyor. İstanbul’da yaşayan kişilerin en fazla gelirinin 6000 TL’yi geçmemesi gerekir. Bu tutar diğer illere baktığımızda ise 5500 TL ve civarında olmaktadır. Bunun yanında aile tarafından alınan çocuk, gıda vs. gibi yardımların toplamının bu bütçeyi aşmaması aranan diğer şartlardan biri olarak ön plana çıkıyor.

Eğer kişiler yukarıdaki şartları taşıyorsa, kurum tarafından belirlenen bir şartın daha olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu şart ise, bir haneden yalnızca bir başvurunun olması gerektiğidir. Bazı kişiler halen kurum tarafından belirtilmiş olmasına karşın, aynı hane içinde birden çok başvuruda bulunabiliyor. Bu durum her ne kadar şansı arttırmak olarak yorumlasa da, kurum tarafından kabul edilmeyen sorunlardan biri olarak ön plana çıkıyor. Yani başvuruyu yapacak olan kişinin haneden sadece biri olması gerekir. Eğer emeklilere özel olan bir haktan faydalanmak isteniyorsa, bu durum yine değişmeyecektir.

Kredi Notunun Önemli Olduğu Durumlar

Bunun yanında kurum tarafından her daire için istenen peşinatın olmaması halinde, kişilerin banka üzerinden TOKİ kredisi çekme imkânı oluşur. İşte bu tarz durumlarda bankalar tarafından kredi notu gündeme gelmektedir. Eğer kişinin parlak bir finansal geçmişi bulunmuyorsa ve daha önceki zamanlarda ödemelerde sorunlar göstermişse, bu kişilerin kredi alabilme ihtimali çok düşüktür.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.