TOKİ Konut Fiyatları: Nasıl Belirleniyor, Gelirle Ne Yapılıyor?

2019 TOKİ Konut Fiyatları Kim Tarafından Nasıl Belirleniyor? TOKİ’den Elde Edilen Gelirle Ne Yapılıyor? Detaylar için…

TOKİ Konut Fiyatları: Nasıl Belirleniyor, Gelirle Ne Yapılıyor?

TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı olarak çalışmalar yürüten ve sosyal konut projeleri üretmesi amacı ile kurulan bir kamu kuruluşudur. 2019 TOKİ Konut fiyatları incelendiği zaman ise uygun ve avantajlı olduğu görülmekte.

Uzun yıllardır gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında direkt olarak ya da iş ortakları ile sosyal konut projeleri hayata geçiren TOKİ, konut, altyapı, restorasyon ve sosyal donatı alanları hayata geçirmektedir. Üstelik hayata geçirmiş olduğu TOKİ evleri sayesinde dar ve orta gelirli aileleri uygun fiyat koşullarda ev sahibi yağan kurum, bu faaliyetlerine hali hazırda da devam etmektedir.

2020 TOKİ Konut Fiyatları Kim Tarafından Belirleniyor?

Toplu Konut İdaresi tarafından satışa sunulan TOKİ evleri için birbirinden farklı konut fiyatları belirlenmektedir. TOKİ konut fiyatları ve satış şartları yüklenici firma tarafından belirlenmektedir. Fakat sözleşme doğrultusunda belirlenen Satış Toplam Geliri’ni sağlaması koşulu ile TOKİ tarafından onaylanmaktadır.

TOKİ Konutlarının Fiyatları Nasıl Belirleniyor?

Genel olarak konutların satış fiyatları, bazı etkenler göz önünde bulundurularak hesaplanmaktadır. Hemen hemen 3 yöntem üzerinden gerçekleştirilen hesaplamalar neticesinde pek çok inşaat şirketi konutlarına bir fiyat belirlerken, 2019 TOKİ konutları için de aynı yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemler ise; kira bedeli hesaplama, bölgesel kıyaslama ve eksper yöntemi olarak sıralanmaktadır.

Kira bedeli hesaplama yönteminde; TOKİ başvuru yapanlar için bir fiyat belirlenmesi için konutun kira bedeli ile amortisman süresi çarpılmaktadır.

Bir diğer yöntem ise bölgesel kıyaslama yöntemidir. 2020 TOKİ konutlarının hayata geçirildiği il, ilçe ve aynı nitelikteki konutların fiyatları ile kıyaslama yapılmakta ve buna göre bir fiyat belirlenmektedir.

Üçüncü yöntem de eksper yardımıdır. İşinde uzman olan eksperler TOKİ başvuru yapan vatandaşlara em uygun fiyatı verebilmek adına konuta değerlendirmede bulunmaktadır. Bu gibi yöntemler sayesinde pek çok konutta olduğu gibi TOKİ ev fiyatları da belirlenmektedir.

TOKİ Konutlarından Elde Edilen Gelirle Ne Yapılıyor?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, hayata geçirmiş olduğu konut projelerinden kar payı almamaktadır. Mevcut piyasa şartları altında dar gelirli aileleri ev sahibi yapabilmek adına konut üretimi ve diğer bütün yatırımları, Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı Projeleri sayesinde elde edilen gelirler ile finanse etmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.