Tapu Parsel Sorgulama

Eski sistemde vatandaşlar parsel sorgulama işlemini yalnızca Tapu Kadastro üzerinden gerçekleştirebilmekteydi. Gelişen teknoloji ile beraber bu işlem oldukça basit bir hale getirildi. Detaylar için...

Parsel, tapu ve imar yasaları gereğince ayrılıp sınırlandırılan ve üzerine yalnızca bir yapı kurulabilecek olan bir toprak parçası olarak tanımlanmaktadır. Bir parselin sahibi tek bir kişi olabileceği gibi birden fazla sahibi de bulunabilmektedir. Ayrıca sahipleri bir şahıs olabileceği gibi, devlet, kuruluş ya da vakıf da olabilmektedir. Bu gibi durumlarda bir parselin sahibinin öğrenilebilmesi için tapu parsel sorgulama işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Tapu Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

Eski sistemde vatandaşlar parsel sorgulama işlemini yalnızca Tapu Kadastro üzerinden gerçekleştirebilmekteydi. Gelişen teknoloji ile beraber bu işlem oldukça basit bir hale getirildi. Hayata geçirilen yeni gelişmeler sayesinde vatandaşlar tapu parsel sorgulama işlemlerini e-devlet ya da Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştirebilecek hale geldi.

Tapu Kadastro sorgu işlemini gerçekleştirmek isteyen bir vatandaşın bu doğrultuda öncelikle TKGM’nin resmi internet sitesinde yer alan Parsel Sorgulama Uygulamasına giriş yapması gerekmektedir. Açılan sayfada il, ilçe, mahalle, ada ve parsel gibi bilgiler girilmesi ve sorgulama işleminin başlatılması gerekmektedir. Bu sayede parsel ile alakalı gerekli bilgilere erişim sağlamak mümkün olacaktır.

Tapu Parsel Sorgulama E-Devlet

Tapu sorgulama işlemi ayrıca e-devlet üzerinden de kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Bu yöntemi kullanmak isteyen kişinin öncelikle Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne kayıtlı olması gerekmektedir. Ancak bu sisteme kayıtlı olan kişiler T. C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile beraber sisteme giriş yaparak ilgili parsel hakkında bilgi edinebilmektedir.

E-devlet sistemine giriş yapan kişi, e-Hizmetler menüsü üzerinden TKGM seçerek çılan ekrandan Tapu Bilgileri sorgulama işlemi yapabilmektedir. Bu sayede tapu parsel sorgulama e-devlet işlemi gerçekleştirilmiş olacaktır.

Tapuda Parsel Değişikliği

Taşınmaz mallarda gerçekleştirilen bazı değişiklikler mevcuttur. Bu değişikliklerden biri de tapu parsel değişikliğidir. Bu işlem, genellikle imarda gerçekleştirilen değişiklikler neticesinde ada parsel numarasının hatalı olması gibi durumlarda tapu genel müdürlükleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Öte yandan ada parsel değişikliği olarak da bilinirken, önemli bir konu olarak kabul edilmekte ve herhangi bir değişiklik söz konusu olduğu takdirde, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden tapuda gerçekleştirilen değişiklik ile alakalı bir yazı talep edilmesi gerekmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.