Tapu Kadastro Nedir? (İş Tanımı ve Maaş)

Tapu Kadastro Nedir? Ne İş Yapar? Ne Kadar Maaş Alır? Görevleri Nelerdir? Nerelerde Görev Alır? Tüm detaylarıyla….

Tapu Kadastro Nedir?
Tapu Kadastro Nedir?

Gayrimenkul sektörüne giriş yapan ya da tapu ile alakalı bir durumu olan pek çok vatandaş, Tapu kadastro nedir diye merak etmektedir. İşte Tapu kadastro ile ilgili tüm merak ettikleriniz!

Tapu Kadastro Nedir?

Tapu: herhangi bir toprak parçasının ya da üzerinde hayata geçirilmiş bir bağımsız bölümün sahibini gösteren ve Tapu Sicil Müdürlükleri tarafından temin edilen, aksi ispat edilemeyinceye kadar geçerli olan resmi bir belge olarak tanımlanmaktadır.

Kadastro: taşınmaz malların sınırlarını ve sahibini belirleyerek tapu kayıtlarına geçme çalışmalarıdır. Tapu ve Kadastro da her iki konu ile ilgili bir taşınmaz malın tapu sicillerini;

  • Kadastral topografik haritaları hazırlamak,
  • Uygulamak,
  • Yenilemek gibi görevleri üstlenen bir kamu kurumudur.

Tapu Kadastro: Gayrimenkuller ile alakalı olarak anlaşmalara her türlü tescil, yenileme, gibi işlemleri, ilgili kanuna göre yerine getirmek üzere oluşturulan bir bölümdür.

Vatandaşlar tapu ile alakalı işlemlerini bu gibi resmi dairelerden gerçekleştirirken, genellikle tapu randevu almaktadır.

Tapu Kadastro Ne İş Yapar?

Tapu ve Kadastronun asıl amacı ve görevi;

  • Tapu sicillerini düzenlemek,
  • Türkiye’nin kadastral topografik haritasını oluşturmak,
  • Tüm gayrimenkullerin mülkiyetlerini tespit ederek tapusu olmayan arazileri tapu sahibi yapmak ve eski tapusu bulunan arazileri tapularını harita ile entegre ederek yenilemek,
  • Gayrimenkulün mülkiyet hakkını devlet güvencesine ve kayıt altına almaktır.

Bu gibi amaçlar üzerine faaliyette bulunan Tapu ve Kadastro, 3402 Sayılı kanun kapsamında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlükleri bünyesinde kamu çalışanı olarak görev yapan kadastro teknikerleri ve kadastro işlemleri gerçekleştirilecek olan bölgedeki dernek ya da belediye meclislerinin görevlendirmiş olduğu en az 3 bilirkişi ve muhtardan tarafından yapılmaktadır.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne bağlı olarak yürütülen bu faaliyetler sayesinde vatandaşlar kolaylıkla tapu parsel sorgu ya da tapu kadastro sorgu işlemlerini gerçekleştirebilmekte ve konu ile alakalı bilgi edinebilmektedir.

Tapu Kadastro Ne Kadar Maaş Alır?

Tapu kadastro bünyesinde çalışan kişilerin genel olarak meslek dalları haritacı, istatistikçi, mimar, inşaat mühendisi, geomatik yani harita mühendisidir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışabilmek için bu kişilerin kendi alanlarında başarılı olması gerekmektedir. Tapu Kadastro maaşı ise ortalama olarak 3.000 TL’den başlamaktadır.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.