Tapu Şerhi Nedir? Nasıl Konulur?

Tapu Şerh, bir taşınmaz malın asıl sahibinin aktarım, yana daha açık bir şekilde satış işlemlerini gerçekleştirebilmesine yasak konulması ve kısıtlandırılması ya da kişisel hakların daha güçlü bir hale getirilmesi adına tapu kütüğünde özel bölüme işlenmiş olan, üçüncü şahısları uyarıcı niteliğindeki açıklamalara verilen addır. Şerh konulan tapuların satış işlemleri, tapu harcı ödenmiş olsa dahi gerçekleştirilememektedir. Tapuya konulan şerh için 5 yıl kadar bir süre belirlenirken, bu durum belirlenen süre zarfı boyunca devam etmektedir. Yani asıl tapu sahibi 5 yıl boyunca satış işlemini gerçekleştirememekte ve hakları kısıtlı olmaktadır. 5 yılın sonunda ise tapuya konulan şerhin bir hükmü kalmamaktadır.

Tapu Şerhi Nedir?

Günümüzde herhangi bir taşınmaz mal sahibi olan pek çok vatandaş, başına gelsin ya da gelmesin tapu şerhi nedir diye merak etmekte ve bu konuda araştırmalar yapmaktadır. Tapu şerhi; taşınmaz mal sahibinin hak sahipliğini kısıtlamak maksadı ile getirilen ve uyarı niteliği taşıyan bir uygulama olarak tanımlanmaktadır. Örneğin; kişinin tapu harcını ödeyerek tüm işlemleri yerine getirmekle satın almış olduğu bir konutun resmi sahibi kendisi olsa dahi, alıcının satıcıya hala borcunu bitirmediği takdirde satıcı tarafından tapuya şerh konulabilmektedir. Bu şerh ile beraber kişinin sahip olduğu konut için kısıtlamalar getirilmekte ve kişi borcun tümünün ödenmesine mahkum edilmektedir.

Tapu Şerhi Nasıl Konulur?

Bir kişinin tapuya şerh koyabilmesi için bazı belgeleri toplaması ve gerekli işlemleri yerine getirmesi gerekmektedir. Tapuya konulan şerh, çeşitli nedenler ile konulurken, kişinin kişisel haklarını korumak adına şerh koyabilmesi için; resmi senet, noterde düzenlenmiş olan resmi satış sözleşmesi, sözleşmeden doğan inşaat hakkı için yine noterde düzenlemiş olan sözleşme ve kira – kira hasılat için kira sözleşmesi gibi belgeler ile ilgili birimlere müracaat etmesi gerekmektedir.

Tapuya Konulan Şehr Nasıl Kaldırılır?

Tapuya konuşan şerhin kaldırılabilmesi adına şerh işleminde bulunan kişilerin tümünün, şerhin kaldırılması adına onay vermesi gerekmektedir. Bu sayede tapu sahipleri 5 yıl beklemeye gerek olmadan tapu üzerindeki haklarını geri alabilmektedir.

Türk Medeni Kanunu’nun 658’inci maddesine göre tapu sahibinin yetkilerini kısıtlamak üzere tapu kütüklerine şerh konulması mümkün değildir. Dolayısıyla tapulara konulan şerhin kaldırılabilmesi asına taraflardan biri hukuki yollara başvurarak şerh iptali davası açabilmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.