Tapu Harcı Sorgulama Yöntemleri

Tapu harcı, bir taşınmaz malın alım – satım işlemleri gerçekleştirilirken, hem alıcı, hem de satıcı tarafından tahsil edilen tapudaki hizmetin bedeli olarak bilinmektedir. Satışa konu olan taşınmaz malın değerinin binde 20’si olarak ödenen bu harca ayrıca tapu harcı masrafı da denmektedir. Satıcı ve alıcının ayrı ayrı ödemesi gereken bu masrafın ödenmemesi halinde satış işlemi gerçekleştirilememektedir. Tapu Harcı Sorgulama Yöntemleri!

Tapu Harcı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tapu kadastrolarda ödenmesi gereken bu tapu harcı masrafı hakkında detaylı bilgiyi, çeşitli sorgulama kanalları üzerinden edinebilmek mümkündür. Bu kanallar ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hizmet vermiş olduğu Tapu ve Kadastro Harç Sorgulama ve Ödeme Ekranı, TKGM’nün resmi internet sitesi ve e-devlet uygulamasıdır. Bu kanallar aracılığı ile herhnagi bir kurumu gitmeye gerek olmadan tapu harcı sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek mümkündür.

Tapu harcı sorgulama işlemlerinde T. C. kimlik numarası ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden temin edilen 12 – 13 haneli e-Tahsilat seri numarasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bilgiler mevcut bulunduğu takdirde tapu harcı sorgulama işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

Online Tapu Harcı Ödeme

Taşınmaz malın alıcısı ve satısının ödemesi gereken tapu harcı masrafı online ödeme kanalları üzerinden ödenebilmektedir. Online tapu harcı ödeme için alıcı da satıcı da, anlaşmalı bankaları ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ödeme ekranını kullanabilmektedir.

Örneğin; online olarak tapu harcı masrafını ödemek isteyen bir kişinin öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Tapu ve Kadastro Harcı Sorgulama ve Ödeme Ekranını açması gerekmektedir. Ardından Vergi Numarası ya da T. C. kimlik numarası ile beraber E-Tahsilat seri numarasını girmesi ve sorgulamayı başlatması gerekmektedir. Bu sayede ödemesi gereken tapu harcı masrafını öğrenirken, açılan ekran üzerinden kredi kartı ya da banka kartı ile harç ödemesini gerçekleştirebilmektedir.

E-devlet Tapu Harcı Ödeme Yöntemi

Online tapu harcı ödeme yöntemlerinden bir diğeri de e-devlet üzerinden gerçekleştirilendir. E-devlet tapu harcı ödeme işlemi için öncelikle kişinin T. C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapması gerekmektedir. Ardından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün Harç ve Döner Sermaye Sorgulama/Döner Sermaye Ödeme ekranı üzerinden sorgulama yapması gerekmektedir. Bu sayfa üzerinden ayrıca döner sermaye ödemesi de yapılmaktadır.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.