Tapu Harcı EFT ile Ödenir mi?

Tapu harcı masrafı, taşınmaz malın satış ya da devir işlemleri esnasında tapu dairelerinden alınan hizmet karşılığında ödenmesi zorunlu olan bir ücret olarak bilinmektedir. Bu masraf, taşınmaz malın hem alıcısı, hem de satıcısı tarafından ödenirken, bu masraf, taşınmaz malın tapuda beyan edilen satış bedeli üzerinden binde 20 olarak hesaplanmaktadır. Ayrıca bu alıcı ve satıcıların tapu harcı ödeme işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilmesi adına çeşitli ödeme kanalları oluşturulmuştur.

Tapu Harcı EFT ile Ödenir mi?

Bir gayrimenkulün alım – satım işlemlerinde hem gayrimenkulü alan kişiden, hem de satan kişiden tapu harcı masrafını ödemesi talep edilmektedir. Ödenmesi zorunlu kılınan bu tapu harcı ücreti ise; satış bedeli üzerinden binde 20 olarak hesaplanmakta ve elde edilen tutar her iki taraftan tahsil edilmektedir.

Bu gibi durumlarda tapu harcı ödemek zorunda olan vatandaşlar tapu harcı EFT ile ödenir mi diye merak etmektedir. Tapu masrafını Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankalar üzerinden ödenebilmektedir. Bu doğrultuda vatandaşlar anlaşmalı bankaların ATM’lerini kullanarak gerekli bilgiler doğrultusunda tapu masrafını ödeyebilmektedir.

Tapu Harcı Ödeme Yöntemleri

Taşınmaz malın alıcısı ve satıcısına kolaylık sağlayabilmek adına tapu harcını ödemek için çeşitli kanallar hizmete sokulmuştur. 3 farklı yöntem ile gerçekleştirilebilen tapu harcı ödeme işlemi, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün e-Tahsilat ödeme ve sorgulama ekranı üzerinden kredi kartıyla, taşınmazın bağlı olduğu bölgedeki Vergi dairesine müracaatla ve anlaşmalı bankaların ATM’leri ile gerçekleştirilebilmektedir. Tapu harcı ödeme işlemi, bu kanallar üzerinden yalnızca birkaç dakika içerisinde ödenebilmektedir.

Ödenmesi gereken tapu harcının ne kadar olduğunu öğrenebilmek için ise e-devlet üzerinden tapu harcı sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek mümkündür.

Tapu Harcı Yatırılan Bankalar ve ATM’ler

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, vatandaşın gayrimenkul alım – satım işlemlerinden ödemekle yükümlüğü olduğu tapu harcını tahsil edebilmek için pek çok banka ile anlaşma sağlamaktadır. Vatandaşlar tapu dairelerinde almış oldukları hizmetin karşılığı olarak bu masrafların anlaşmalı bankaların şubeleri ay da ATM’leri üzerinden yatırabilmektedir. Tapu harcı yatırılan bankalar ise;

  • Albaraka Türk Katılım Bankası,
  • Türkiye Finans Katılım Bankası,
  • Şekerbank, Ziraat Bankası,
  • Garanti Bankası,
  • Halkbank,
  • Türkiye İş Bankası,
  • Yapı Kredi Bankası’dır.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.