Tapu Devri Sorgulama, Randevu ve Ödeme

Tapu Devri Randevu Nasıl Alınır? Tapu Devri Sorgulama Nasıl Yapılır? Tapu Devri Masrafı ve Ödeme Yöntemleri Detayları…

Tapu devri, konut, iş yeri, arazi, arsa gibi herhangi bir taşınmaz malın kullanım, kira ve satış gibi haklarının bir başkasına geçmesi için gerçekleştirilen işleme verilen addır. Tapu devri, tapu satışından farklı olup, devir işlemlerinde taşınmaz mal için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Bedelsiz tapu devri olarak da bilinen bu işlemde yalnızca devreden ve devralanın tapu dairelerinde almış olduğu hizmetin karşılığı için ödemesi gereken belli bir miktar tapu devri masrafları mevcut bulunmaktadır.

Tapu Devri Randevu Nasıl Alınır?

Tapu devir işlemleri, satış işlemlerinde olduğu üzere Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne bağlı tapu dairelerinde gerçekleştirilmektedir. Vatandaşlar tapu dairelerinde gittiklerinde aldıkları sıranın ardından bu işlemleri gerçekleştirebilirken, ayrıca önceden alınan randevu sistemi sayesinde de daha kolay bir şekilde tapu devrini yapabilmektedir. Tapu devri randevusu yine Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün ALO 181 çağrı merkezi üzerinden alınabileceği gibi, ayrıca TKGM’nin resmi internet sitesi üzerinden de alınabilmektedir. Tapu devri randevusu ile tapu dairesine giden vatandaşlar, işlemlerini daha hızlı ve kolay bir şekilde halledebilme imkanına sahip olmaktadır.

Tapu Devri Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tapu devri sorgulama işlemi, e – devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. E – devlet sistemi aracılığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından verilen hizmetler doğrultusunda tapu devri sorgulama işlemini gerçekleştirmek ve tapu ile alakalı olarak gerekli bilgilere erişebilmek mümkündür.

Tapu Devri Masrafı ve Ödeme Yöntemleri

Tapu devri ücreti, taşınmaz malların alım – satım işlemlerinde ödenmesi zorunlu olan bir ücrettir. Taşınmaz malın beyan edilen satış değeri üzerinden hesaplanan bu ücret, binde 20 olarak belirlenmektedir. Buna göre satış değerine göre değişiklik gösteren bu tapu devir masrafları, çeşitli ödeme kanalları üzerinden ödenebilmektedir. Örneğin; tapunun devrini gerçekleştiren ve devralan kişi, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan online ödeme platformu üzerinden kredi kartı ile tapu devri ödeme işlemini gerçekleştirebilirken, anlaşmalı olan bankaların şubeleri ya da ATM’leri ile vergi daireleri üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir. Öte yandan tapu devir işlemlerinde ödenmesi gereken bir diğer masraf ise döner sermaye bedelidir. 2018 yılı için belirlenen bu bedel 103,50 TL olarak bilinmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.