Tapu Devri Nedir? Nasıl ve Nerede Yapılır?

Tapu Devri Nedir? Devir İşlemleri Nasıl Yapılır? Devir İşlemleri Nerede Gerçekleşir? Aile İçi Tapu Devri ve diğer tüm detaylar!

Tapu, bir gayrimenkulün kime ait olduğunu ortaya koyan ve tapuya ait özellikleri belirten resmi bir belgedir. Gerek yatırım amaçlı olsun gerek kullanım amaçlı, herhangi bir gayrimenkulün sahibi olmak isteyen vatandaşlar tapu dairelerine giderek tapu devrini gerçekleştirebilmektedir. Tapu devri yabancı bir kişiden gerçekleştirilebileceği gibi, aile içi tapu devri, akrabadan tapu devri ya da bedelsiz tapu devri olarak da gerçekleştirilebilmektedir.

Tapu Devri Nedir?

Gayrimenkuller ile alakadar olan pek çok kişi, bu alandaki terimlerin anlamını merak ederken, “tapu devri nedir?” sorusuna da yanıt aramaktadır. Tapu devri, konut, iş yeri, arsa, arazi gibi herhangi bir taşınmaza ait kullanım hakkının eski sahibinden yeni sahibine resmi belgeler üzerinde geçişi olarak tanımlanmaktadır. Bu noktada devir işlemi ile satış işlemi arasındaki farkın bilinmesi gerekmektedir. Tapu devrinde, taşınmaz malın bir başkasına herhangi bir bedel talebinden bunulmadan devri gerçekleştirilmektedir. Satış işleminde ise, taşınmaz mal için bir bedel belirlenmekte ve o bedel karşılığında tapu devri gerçekleştirilmektedir.

Tapu Devri Nasıl Yapılır?

Tapu devrinin bazı türleri mevcut bulunmaktadır. Örneğin; aile içi tapu devri, tapu satışının aile içerisinde bireyler arasında gerçekleştirilmesi hali olarak bilinmektedir. Aile içerisinde gerçekleştirilecek olan bu devir işlemi genellikle bedelsiz tapu devri olarak gerçekleştirilmektedir. Ancak bu gibi durumlarda bağış işlemin tapu harcı masrafı fazla olmasından ötürü gerçekleştirilen bu devir işlemleri satış olarak gösterilmekte ve dolayısıyla bağış harcından daha fazla bir miktar ödenmemektedir.

Aile içi tapu devri gerçekleştirilebilmesin için gerekli olan bazı evraklar mevcut bulunmaktadır. Devre konu olan taşınmazın tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, her iki tarafında son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğrafı, her kiki taraftan biri ya da ikisi için yasal temsilcilerin eşlik etmesi halinde temsilciliklerine dair belgeler ve ilgili belediyeden alınmış Emlak Vergisi beyanı ile müracaat eden kişiler tapu devrini gerçekleştirebilmektedir.

Tapu Devri Nerede Yapılır?

Aile içi tapu devri işlemi, diğer tapu devirlerinde olduğu üzere taşınmaz malın bağlı bulunduğu Tapu Dairesinde gerçekleştirilmektedir. Gerekli olan evraklar ile Tapu Dairesine müracaat eden devralan ve devreden, işlemleri kolaylıkla halledebilmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.