Tapu Devri için Gerekli Evraklar ve Masrafı

Tapu Devri için Gerekli Evraklar, Tapu Devri Masrafı Ne Kadar? Tapu Devri Bedeli Ödenmezse Ne Olur? Tüm Detaylar…

Tapu devri, gayrimenkul sektöründe adı sıklıkla telaffuz edilen terimlerden biridir. Bir taşınmaz malın kullanım hakkının bir başkasında geçmesi olarak tanımlanan tapu devri, taşınmaz mala ait olan kullanım, kiralama ve satma gibi haklarının devralan kişiye geçmesidir. Tapu devri ile satışı arasında bazı farklar mevcut bulunurken, devir işlemleri bedelsiz tapu devri olarak, satış işlemleri ise bedelli olarak gerçekleştirilmektedir.

Bedelsiz olarak gerçekleştirilen bu devir işlemleri genellikle aile içerisinde ve bağış olarak yapılmaktadır. Fakat devir işlemi esnasında ödenmesi belli bir miktar tapu devri masrafı mevcut bulunmaktadır.

Tapu Devri için Gerekli Evraklar

Tapu devri gerçekleştirilebilmek için devredenden ve devralandan bazı evraklar talep edilmektedir. Genel olarak devir işlemlerinden gerekli olan evraklar; hibe edilecek olan taşınmaz malın tapu senedi, hibe eden ve hibeyi kabul edenin resimli nüfus cüzdanı, devreden ve devralana ait  son 6 ay içerisinde çekilen 2 adet vesikalık fotoğraf, her iki taraf için yasal temsilcilerin olması halinde temsilci belgesi ve hibeye konu olan taşınmaz mala ait ilgili belediyeden alınan Emlak beyan değer belgesidir. Bunun dışında satıcı adına tapu devri için gerekli evraklar ise; tapunun aslı ve fotokopisi, bir adet fotoğraf, T. C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı ve fotokopisi, ilgili birimlerden alınması gereken vergi borcu yoktur yazısı, bu işlemleri emlakçının gerçekleştirmesi halinde ise vekaletnamedir.

Tapu Devri Masrafı Ne Kadar?

Tapu devri masrafı, diğer tapu satış işlemlerinde olduğu üzere ödenmesi zorunlu olan bir masraftır. Taşınmaz malın aile içi tapu devri gerçekleştirilebilmesi adına, hibe eden ve hibeyi kabul edenin gerekli evraklar ile tapu dairesine müracaat etmesi ve bu masrafı ödemesi gerekmektedir. Tapu devri masrafı ise taşınmaz malın değeri üzerinden hesaplanırken, binde 20 olarak uygulanmaktadır. Her iki taraftan da tahsil edilen bu ücret, çeşitli kanallar üzerinden ödenebilmektedir.

Tapu Devri Bedeli Ödenmezse Ne Olur?

Tapu devri masrafı, taşınmaz malı hibe eden ve hibeyi kabul eden kişi tarafından ödenmesi zorunlu olan bir masraftır. Tapu devri bedeli ödenmezse tapu dairelerinde taşınmaz malın devir işlemi gerçekleştirilememektedir. Dolayısıyla devralan ve devreden kişinin tapu dairesine gitmeden önce bu işlemleri halletmesi ve tapu devri masrafını ödemiş olması gerekmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.