Tapu Cins Değişikliği Nedir? Nasıl Yapılır?

Tapuda cins değişikliği, bir taşınmaz malın tapu sicilinde yapılı olmasını yapısıza, bağ – bahçe olmasını arsa – araziye ya da bunun tam tersine çevrilmesi işlemlerine denilmektedir. Detaylar için...

Tapu ile alakalı olarak gerçekleştirilen tüm değişikliklere tapu cins değişikliği adı verilmektedir. Bir gayrimenkulün yapısızdan yapılıya ya da yapılıdan yapısıza çevrilmesi; bağ, bahçe ya da tarladan arsa, araziye çevrilmesi adına pafta ve tapu sicilinde gerçekleştirilen değişiklik olarak nitelendirilmektedir. Tapuda değişiklik, tapu kadastro ve sicili ile gerçekleştirilmektedir. Tapu Cins Değişikliği Nedir? Nasıl Yapılır?

Tapu Cins Değişikliği Nedir?

Tapuda cins değişikliği, bir taşınmaz malın tapu sicilinde yapılı olmasını yapısıza, bağ – bahçe olmasını arsa – araziye ya da bunun tam tersine çevrilmesi işlemlerine denilmektedir. Tapu parselde gerçekleştirilecek olan bu işlem için tapu ile alakalı olan kişinin bizzat müracaat etmesi gerekmektedir. Gerçekleştirilecek olan bu cins değişikliğinde, tapu sahibinin menfaatine olması sebebi ile talep bulunmadan değişiklik yapılmamaktadır. Tapu sahibinin bizzat başvuruda bulunup cins değişikliği talebinde bulunması gerekmektedir.

Tapu Cins Değişikliği Nasıl Yapılır?

Tapu cins değişikliğini gerçekleştirebilmek için ilgililerin öncelikle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne ya da şefiklere şahsen başvuruda bulunması gerekmektedir. Bu başvuru esnasında ilgililerin yanında bulundurması gereken bazı belgeler mevcuttur. Bu belgeler; cins değişikliği talebinde bulunulan gayrimenkulün tapusu, malikinin ya da temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı, sahibinin ya da hissedarlarının birer adet vesikalık fotoğrafı ve yapısızken yapılı olan taşınmaz malın cins değişikliğinde Yapı Kullanım İzin Belgesi ya da değişikliğin gerçekleştirilmesine mani herhangi bir durumun olmadığını gösteren Belediye ya da Valilik yazısı ve tapu masrafının ödendiğini gösteren belge gibi belgelerdir.

Tapu ilgilisinin gerekli olan bu evraklar ile müracaat etmesinin akabinde TKGM yetkilileri tarafından zeminde inceleme yapılmakta ve düzenlenen tescil bildirimi tapu sicil müdürlüğüne gönderilmektedir. Bildirimin sicil müdürlüğünce onaylanması halinde cins değişikliği işlemi gerçekleştirilmektedir. Gerçekleştirilen bu işlem için tapuda cins değişikliği süresi hakkında net bir bilgiye ulaşılmazken, çok uzun sürmediği tahmin edilmektedir.

Tapu Cins Değişikliği Harcı Ne Kadar?

Tapu cins değişikliği harcı, ödenmesi gereken bir masraf olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu harç ücreti, gerçekleştirilecek olan işleme göre değişiklik gösterirken, örneğin; 1 ile 1000 metrekare arasında bir yüzölçümüne sahip olan yapısız bir taşınmazın yapılı hale getirilmesi adına ödenmesi gereken tapu cins değişikliği harcı 279,50 TL olurken, 1001 ile 3 bin metrekare arasında bir büyüklüğe sahip olan taşınmaz için 395 TL’dir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.