Tapu Cins Değişikliği Evrakları, Masrafı ve Süresi

Tapu sicil müdürlüklerinde gerçekleştirilen tapuda cins değişikliği için öncelikle taşınmaz malın sahibinin ya da ilgilisinin başvuruda bulunması gerekmektedir. Detaylar için...

Tapu parsel üzerinde gerçekleştirilecek olan bazı değişikliklere tapu cins değişikliği adı verilmektedir. Örneğin; tapunun yapılı iken yapısız hale getirilmesi, bağ, bahçe, tarla iken arsa, araziye dönüştürülmesi ya d bu işlemlerin tam tersi işlemler için paftasında ve tapu sicilinde gerçekleştirilen değişikliklere, cins değişikliği olarak nitelendirilmektedir. Bu işlem belli bir tapu masrafı karşılığında gerçekleştirilirken, bu işlem için gayrimenkul sahibi ya da ilgilinin başvuruda bulunması gerekmektedir.

Tapu Cins Değişikliği için Gerekli Evraklar

Tapu sicil müdürlüklerinde gerçekleştirilen tapuda cins değişikliği için öncelikle taşınmaz malın sahibinin ya da ilgilisinin başvuruda bulunması gerekmektedir. Başvuru esnasında ise tapu cins değişikliği gerekli belgeler, başvuru sahibinin yanında bulunması gerekmektedir. Cins değişikliğine konu olan taşınmaz malın tapu senedi, maliki ya ilgilisinin fotoğraflı kimlik belgesi, cins değişikliği işlemlerinde yapı kullanım izin belgesi ya da cins değişikliğinin gerçekleştirilmesine herhangi bir engelin bulunmadığını gösteren belge ve taşınmaz malın sahibinin ya da hissedarlarının birer adet vesikalık fotoğrafı, tapu cins değişikliği evrakları olarak talep edilmektedir.

Tapu Cins Değişikliği Masrafı

Tapuda cins değişikliği işlemleri için taşınmaz mal sahibinin ya da ilgilisinin öncelikle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne bir dilekçe yazmış olması gerekmektedir. Sonrasında ise kişinin gerekli olan evrakları hazırlamış olması ve tapu cins değişikliği harcını ödeyerek başvuruda bulunulmuş olması gerekmektedir. Bu harcın ödenmemesi halinde Tapu Kadastro tarafından herhangi bir cins değişikliği işlemi gerçekleştirilmemektedir.

2018 yılında uygulanmakta olan tapu cins değişikliği masrafı, gerçekleştirilecek olan değişikliğe göre belirlenmektedir. Örneğin; yapısız tapunun yapılı hale getirilmesinde taşınmazın yüzölçümü 1 ila bin metrekare arasında olursa 279,50 TL, 1.001 ila 3 bin metrekare arasında olursa 395 TL, 3.001 metrekareden büyük olan taşınmazlar her bin metrekare için 38,50 TL fazladan ücret alınmaktadır. Aynı yapı üzerinden kat ilavesi için 155 TL, parsel üzerinden birden fazla yapının olması durumunda her yapı için 72 TL ve bunun gibi diğer çeşitlikler için de çeşitli masraflar yapılmaktadır.

Tapu Cins Değişikliği Süresi

Tapuda cins değişikliği süresi, gerçekleştirilecek olan cins değişikliği gerekçesine göre değişiklik göstermektedir. Başvuru için gerekli olan evrakların incelemeye alınması, değişikliğin gerçekleştirilmesine mani bir durum olmaması halinde değişiklik yapılabilmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.