Tapu Başvuru Nasıl Yapılır? Tapu İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Tapu Başvuru Yöntemleri, Tapu Başvuru Saatleri, Tapu İşlemleri Ne Kadar Sürer? Tapu ile merak ettiğiniz her şey!

Tapu, bir arazinin herhangi bir bölümünün ya da üzerinde yer alan bağımsız bölümüm malikini resmi olarak ortaya koyan, Tapu Sicil Müdürlükleri tarafından verilmiş ve aksi ispat edilene dek geçerliliği devam eden resmi bir belge olarak tanımlanmaktadır. Tapu başvuru işlemlerinde ise yapılması gereken bazı işlemler bulunmaktadır.

Tapu Kadastro ise, taşınmaz mallar ile alakalı olan akitlerin her türlü tescil, yenileme, kadastro işlemlerinin mevzuata göre gerçekleştiren, tapu sicillerini, kadastral topografik haritaları düzenleyen, yenileyen ve düzenleyen bir kamu kurumudur. Tapu ile alakalı olan tapu parsel sorgulama, ada sorgulama ve bunun gibi hemen hemen her türlü işlem, Tapu Kadastro aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.

Tapu Başvuru Yöntemleri

Tapu başvuru işlemlerinde bazı izlenmesi gereken yöntemler mevcuttur. Tapu Sicil Müdürlüklerine satış, ipotek vb durumlar için yapılacak olan başvurularda öncelikle tapu sahibinin bizzat ya da tayin ettiği kişinin müracaat etmesi gerekmektedir. Müdürlüğe müracaat eden tapu sahibinin gerçekleştirmek istediği işlemi bildirmesi ve gerekli belgeleri ibraz etmesi gerekmektedir. İbraz edilen belgeleri incelemeye alan kurum, evrakların tam ve doğru olduğunu tespit ettikten sonra başvuru fişini düzenleyerek ilgili memura iletmektedir. Tapu harcının ilgili bankaya yatırıldıktan sonra memura bildirmesi halinde hazırlanan bütün evraklar Tapu Sicil Müdürü tarafından incelenmekte ve devamındaki işlemler yerine getirilmektedir. Bu sayede gerçekleştirilmek istenen işlem halledilmiş olacaktır.

Tapu Başvuru Saatleri

Tapu başvuru saatleri, hafta içi her gün sabah saat 09:00 ile akşam saat 17:00 arası olurken, tapu ile alakalı gerçekleştirilmek istenen tüm işlemler için bu saatler arasında başvuru yapılması gerekmektedir. Tapu sicil memurları belirlenen gün ve saatlerde hizmet verirken, başvuru saatlerinin dışında herhangi bir hizmet verilmemektedir. Öte yandan tapu sahipleri gerçekleştirmek istedikleri işlemler için daha önce tapu randevu alarak daha kısa içerisinde işlemlerini halledebilmektedir.

Tapu İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Tapu işlemlerinin süresi, gerçekleştirilecek olan işlemlere göre değişiklik göstermektedir. Örneğin; tapu parsel hakkında sorgulama işlemleri için başvuruda bulunan ya da devir işlemleri için başvuru yapan bir tapu sahibinin işlemleri kısa sürede hallolabilirken, arazi ölçümü için başvuru yapan bir arsa sahibinin işlemleri daha uzun sürebilmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.