Stoklar Tükendi, Fiyatlar Artıyor!

Stoklar Tükendi, Fiyatlar Artıyor!

Stoklar Tükendi, Fiyatlar Artıyor

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Yapı ruhsatı sayısı geçen yıla nazaran yüzde 60, satışlarda ise yüzde 15’e yakın bir gerileme söz mevzusu olmuştu. Arz tarafındaki düşüş sonrası satışlar ise inşa edilmiş stoklardan yapılmış oldu. Şimdi ise bu stoklar tükendi. Son dönemde doların durağan(durgun) seyri, enflasyonda yaşanmış olan gerime ve gelen faiz indirimleri ile gayrimenkul sektöründe ciddi bir talep artışı yaşanıyor” dedi.

Ağustos ayından itibaren konut kredilerinde yaşanmış olan indirimlerin tesiri ve artan ipotekli satışlar sonrası gayrimenkul sektöründe fiyatlar yine yükselişe geçti. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Yapı ruhsatı sayısı geçen yıla nazaran yüzde 60, satışlarda ise yüzde 15’e yakın bir gerileme söz mevzusu olmuştu. Arz tarafındaki düşüş sonrası satışlar ise inşa edilmiş stoklardan yapılmış oldu. Şimdi ise bu stoklar tükendi. Son dönemde doların durağan(durgun) seyri, enflasyonda yaşanmış olan gerime ve gelen faiz indirimleri ile gayrimenkul sektöründe ciddi bir talep artışı yaşanıyor.  Bu da birçok bölgede kiralık ve satılık fiyatlarına artış olarak yansımaya başladı” dedi.

Kiralarda da Artışlar Yaşanıyor

Özelmacıklı “İstanbul’da yaşanmış olan zelzele sonrası bilhassa yeni konutların kiralık olarak süratli bir halde tüketilmesi sonrasında kiralık dairelerde de fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Mesela son üç ayda Halkalı’da metrekare kira averajı 17-TL’den 20-TL’ye, Beylikdüzü’nde 11-TL’den 13-TL’ye terfi etti. Mesela Kadıköy’de satılık konutlarda fiyat averajı 7.000-TL iken, son üç ayda bu averaj yüzde 5 artışla 7.500-TL’ye, kiralık konut averajı ise aynı sürede 21-TL’den son 24-TL’ye terfi etti” diye konuştu.

72 İlde Yabancı Yatırımı Var

2019 yılı ilk on ayında 36 bin 197 tane konutun yabancı uyruklu kişilere satıldığını belirten Altın Emlak Genel Müdürü “Geçen senenin aynı dönemine nazaran yabancılara satışta yüzde 30’dan fazla bir gelişme yaşanıyor. Bilhassa son dönemde Çin’li yatırım gruplarının toplu alımları da tutarları yükseltmeye devam ediyor. TKGM verilerine nazaran 2010 senesinde tüm Türkiye’de bir tek 41 ilde taşınmaz edinen yabancıların, 2019 yılı itibariyle 72 ilde yatırım yapmış olduğu görülüyor. Hatta 2018 senesinde dünyadaki 124 değişik ülke vatandaşı ülkemize yatırım yapmış oldu” şeklinde konuştu. a

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.