Sektörün KDV Düzenlemesi Artık Yürürlükte!

Kat karşılığı gerçekleştirilen inşaatlarda arsa sahipleri tarafından ödenecek olan Katma Değerler Vergisi (KDV) miktarını daraltan düzenleme Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yerini alarak yürürlüğe girdi.

Yakın geçmişte Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda onaylanarak yasa haline gelen Katma Değerler Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yerini alarak yürürlüğe girmiş oldu.

İnşaat Sektöründeki KDV Miktarı Daraldı

Söz konusu olan kanun dahilinde, arsa karşılığında gerçekleştirilen inşaat çalışmalarına yönelik bedelin belirlenmesinde, müteahhidin arsa sahibine vermiş olduğu daire ya da işyerinin Vergi Usul Kanunu’nda yer alan 267’inci madde ikinci fıkrasındaki maliyet bedeli baz alınarak belirlenen ücretin esas alınacağına dair bir hüküm bulunuyor.

Sahip olduğu arsa üzerinde konut inşa ettiren mülk sahipleri, arsasını müteahhide teslim ettiği zaman tüm arsa payları da içinde olmak üzere konutun değeri baz alınarak KDV hesaplaması gerçekleştiriliyordu. Hayata geçirilen söz konusu bu düzenleme ile Katma Değerler Vergisi, arsa sahibine bırakılacak olan konutun maliyetinde harcanan değere denk gelen bölüm ile sınırlandırıldı.

Buna göre, arsa sahibi yalnızca kat karşılığında almış olduğu daire ya da işyerleri adına KDV ödemesi gerçekleştirecek. Söz konusu olan bu kanun, bugünden sonra gerçekleştirilen teslimler için geçerli olacak.

Bağış İçin Yapılan Kurumlardan KDV Alınmayacak

Öte yandan yine söz konusu bu kanuna göre, hayır için bağışlanmak amacıyla inşa ettirilen eğitim ve sağlık tesisi, 100 yatak kapasitesinin altında olmamak koşulu ile öğrenci yurdu ve çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, rehabilitasyon ve bakım merkezi, huzurevi, ibadethaneler, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı dini eğitim veren gençlik merkezleri, tesisler, gençlik ve izcilik kampı gibi projelerin inşaatı için bağış yapacak kişilere gerçekleştirilen teslim edilen ve hizmetler adına KDV alınmayacak.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.