Sektör(Pazar) Araştırması Nedir? Yapan Firmalar Hangileri?

Sektör(Pazar) Araştırması Nedir? Yapan Firmalar Hangileri?

Sektör Araştırması Nedir?

Sanayi endüstrisindeki firmalar ürettikleri mal ve hizmetleri tüketiciler sunmadan önce ürünleri konusunda tüketici taleplerini değerlendiren bir araştırma içine girerler. Üretilen mal veya hizmetin ilgili ülkenin ticari pazarında mevcut olup olmadığını, tüketiciler tarafından talep edilip edilemeyeceğini ve talep varsa eğer ürünlerin ne kadar üretileceği yönünde bir araştırma yaparlar. Bu ve bunun gibi birçok araştırmaya “Pazar Araştırması” adı verilmektedir. Pazar araştırması ile ürünlerin hangi tüketici kesimine hitap ettiği, üretim amacı, nerelerde ve hangi sayıda satışının gerçekleşeceği konusunda firmalar bilgi sahibi olurlar.

Sektör araştırmasını gerçekleştiren firmalar sektörüne öncü olmayı hedeflemekte ve kendini ilgili sektörde geliştirmeyi düşünmektedirler. Firmaların pazarlama stratejilerini kurmadan önce ürünlerinin sektöre nasıl yansıyacağını incelemesi hem ilgili sektör, hem firma hem de tüketiciler için sağlıklı olacağı aşikardır. Sektör araştırması ile firmalar sunacağı ürün ve hizmetler konusunda sektörü daha yakından tanımaya başlarlar. Sektörün geleceği konusundaki fikir edinerek gelecek planları ile firmanın oluşacak kazanç ve kayıpları göz önüne alınarak belirli bir kararla sektöre atılım yapabilirler.

Ticari pazar gün geçtikçe değişim göstermektedir. Teknolojinin hayata daha çok girmesi ile tüketicilerin talepleri sürekli olarak değişmektedir. Tüketicilerin en sık üstüne durduğu nokta şüphesiz uygun fiyata kaliteli hizmettir. Firmaların ürünlerine; kaliteyi, ucuzluğu, yeniliği, ödeme kolaylığını sürekli olarak adapte etmesi ve sektör araştırmasını her zaman gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Pazar Araştırması İle Elde Edilebilen Bilgiler

Pazar araştırması ile elde edilebilecek verilerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Sektörün pazar büyüklüğü
  • Sektörün dünya üzerindeki yeri
  • Sektörün ilgili ülke üzerindeki yeri
  • Sektördeki firmalar
  • Sektörün gelişme durumu ve gelişme hızı
  • Sektörün gelişimine etki edecek durumlar
  • Sektörün bitmesine sebep olacak durumlar
  • Ürünlerin hitap ettiği tüketiciler
  • Nerede, nasıl, ne kadar satılabileceği

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.