Sanayinin Temel Kuruluş Şartları Nedir?

Bir ülkenin ekonomik yapısının temel taşlarını oluşturan sanayi, refah düzeyinin artmasını sağlar. Ülkenin gelişimine etkisi bu kadar fazlayken sanayi tesisleri her istenilen alana kurulamaz. Sanayinin sağlam ve iş görür nitelikte olması için bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir.

  • Ham Madde

Sanayi işlenmemiş ham maddelerin işlenmesine dayanmaktadır. Dolayısıyla sanayinin varlığı ham madde varlığına bağlıdır. Ülkemiz de ham madde kaynakları açısından oldukça zengin bir ülkedir. Ayrıca ham madde kaynakları ile sanayi tesisleri arasında bir paralellik mevcuttur. Ülkemizin tahıl deposu olan İç Anadolu Bölgesi ise gıda sanayisinin merkezidir. Doğu Karadeniz’de ise çay üretim tesisleri bulunmaktadır.

  • Sermaye

Sanayi tesislerin çalışması, araç-gereçlerin temin edilmesi, çalışacak işçilerin ücretlerin verilmesi sanayide sermaye fazlalığını zorunlu kılmaktadır. Bundandır ki sermaye birikimin fazla olduğu bölgelerde sanayi tesisleri daha kolay kurulur. Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgeleri sermaye avantajına sahip bölgelerdir.

  • Enerji

Sanayi tesisleri üretim yapmak için enerjiye gereksinim duyar. Taş kömürü, demir-çelik ve linyit kaynakları tesislerin çalışması için enerji sağlamaktadır. Bazı tesisler ham maddeye yakın yerlerde kurulmazken işlenmesi için gerekli enerji yataklarına yakın yerlerde kurulurlar. Demir-çelik Sivas-Divriği’de çıkarken işlenmesi için Zonguldak-Ereğli Demir Çelik Fabrikalarına getirilir.

  • Ulaşım

Ham maddeye kolay ulaşım sağlamak, işlenen malların pazara hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlamak, sanayi tesisleri için ulaşımın kolay olduğu yerlerin seçilmesini sağlar.

  • Pazar

Tesislerde işlenen malların satılması için pazara kolay sevk edilmelidir. Bundan dolayı tesisler pazarlara yakın yerlere kurulurlar.

  • İç Gücü Ve Teknik Eleman

Ham maddelerin işlenmesi, makinelerin çalışması için iç gücüne ihtiyaç vardır. Ülkemizde genç nüfus sayısının fazla olması bu ihtiyacın kolaylıkla karşılanmasını sağlar.

  • Yüzey Şekilleri

Düz alanlar tesislerin kurulması için uygunken dağlık, engebeli ve yüksek alanlarda tesislerin kurulması zordur.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.