Sanayi Üretiminde Güçlü Büyüme!

TÜİK, Aralık 2017 dönemine ait olan sanayi üretimi verilerini açıkladı. Açıklanan bu verilere göre söz konusu olan dönemde yüzde 6,4 şeklinde büyüme kaydedeceği beklenen takvim etkilerinden ayrıştırılmış sanayi üretimi, 2016 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 8,7 oranında büyüme kaydetti.

Bir Yılda 8,7 Oranında Artış Sergiledi

Ekonomik büyümenin en önemli göstergelerinden biri olan sanayi üretimi 2017 Aralık döneminde oldukça başarılı bir performans sergiledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, ülkede gerçekleştirilen sanayi üretimi Kasım 2017 dönemine kıyasla yüzde 0,9 oranında büyüme kaydederken, 2016 Aralık dönemine kıyasla da yüzde 8,7 oranında büyüme kaydetti. Ekonomistler ise daha önce yaptıklar açıklamada bir yıllık dönemde 6,8 oranında büyüme tahmininde bulunmuşlardı.

Söz konusu olan bu verilere göre, takvim etkilerinden arındırılmış olan sanayinin alt sektörlerine (2010=100 temel yıllı) bakıldığında, yine 2017 Aralık döneminde, 2016 Aralık dönemine kıyasla madencilik ve taşocakçılığı alanında yüzde 14 oranında, imalat sanayi alanında ise yüzde 8,9 oranında yükseliş kaydetti. Bunun ile beraber elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı alanında da yüzde 5,7 oranında yükseliş yaşandı.

Taşocakçılığı ve Madencilik Sektörü Yüzde 2,6 Oranında Arttı

Hem mevsim, hem takvim etkilerinden ayrıştırılmış olan sanayinin alt sektörlerine bakıldığında ise, söz konusu olan dönemde, taşocağı ve maden alanında 2016 Aralık dönemine kıyasla yüzde 2,6 oranında, imalat sanayi de 1,2 oranında yükseliş gösterirken, elektirk, gaz, buhar ve iklimlendirme üretim ve dağıtım alanında ise yüzde 1,1 oranında düşüş gösterdi.

Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde takvim etkilerinden soyutlanmış olan sanayi üretimi, 2016 yılının aynı döneminde yüzde 7,8 büyüme kaydederken, üçüncü çeyreğe kıyasla da yüzde 1,7 oranında büyüme kaydetti.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.