Sanayi Üretim Verisi Nasıl Yorumlanır?

Finansal piyasalarda temel analizin değerlendirme alanına giren üretim verileri fiyatlarda değişimler meydana getirir. Çünkü bir ülkenin ekonomisi üretime bağlıdır. Faiz oranları ve tüketici isteklerine hassas olan bu veri üretim oranlarındaki değişimi ortaya koyar. Bu veriler Gayri Safi Yurt İçi Hasına (GSYİH)’nın oluşmasında etkilidir. Bu verilerde oluşacak değişimler doğrudan temel ihtiyaçlarda kendisini hissettirir. Bu nedenlerden dolayı ülke ekonomisinin ölçülmesinde bu değer kullanılır.

Sanayi Üretim Verisi Nedir?

İmalat, maden ve altyapı sektörlerinin durumları hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlayan ve Gayri Safi Yurt İçi Hasıla oranlarının belirlenmesine aracılık eden bir veridir. Sanayideki gelişmelerin takip edilmesini sağlar.

Sanayi Üretim Verisi Nasıl Hesaplanır?

Ülkemiz için Sanayi Üretim Verisinin hesaplanmasında İmalat Sanayi (%86.9), Madencilik Sektörü (%4.9) ve Elektrik Üretimi (%8.2) oranlarında bu verinin hesaplanmasında etkilidir. Toplamda 22 sektör ile imalat sanayi üretimi hesaplanmaktadır. Bunların başında Gıda, Tekstil, Petrol ürünleri ve Kimya sanayi vardır. Madencilik sektörü ise kömür, petrol/doğal gaz ve metal madenlerinden oluşmaktadır.

Sanayi Üretim Verisi Nasıl Yorumlanır?

Sanayi üretim verileri açıklandığında piyasalarda hareketlenmeler artacaktır. Beklentiyi karşılayan veriler olumlu yönde değişimleri tetiklerken beklentilerin altında kalan sanayi üretim verileri ters yönde etkiye sahip olacaktır. Ayrıca ilgili sektörlerde meydana gelecek olan etkilenme alt sektörlere de yansıyacaktır. Örnek vermek gerekirse, beklentiyi karşılayamayan bir imalat sektörü değeri açıklandığında ilişkili olduğu tüm sektörler bu olumsuz rüzgârdan etkilenecektir. Çünkü bu verileri takip eden yatırımcılar bir sonraki veriler açıklanana kadar yatırımlarını bu sektörlerden çekecektir.

Amerika tarafından açıklanan verilerin olumlu olması doların değerini artıracak böylece dolar kurundan etkilenen şirketlerin maliyetleri artacaktır.

Sanayi üretim verisi borsa yada piyasalar için temel analiz verilerinden birisidir. Sadece yurt içi değil aynı zamanda yurt dışı verileri de takip edilerek yorumlama yapılmalıdır.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.