Polonya Cumhurbaşkanı Soykırım Yasasını İmzaladı!

polonya-cumhurbaskani-soykirim-yasasini-imzaladi

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, İsrail, Amerika ve Ukrayna’nın karşı çıktığı yasayı imzaladı.

Polonya’yı Nazilere Ortaklıkla Suçlamak Yasaklandı

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Amerika, İsrail ve Ukrayna tarafından kabul edilmeyen Poonyalıların Yahudi soykırımı sırasında Nazilere suç ortağı olduğu suçlamasını yasaklayan yasayı imzaladı. MTI olarak bilinen Macar Haber Ajansı tarafından yapılan habere göre Polonya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Krzysztof Lapinski bir açıklama yaparak Cumhurbaşkanı Andrzej Duda tarafından Polonyalıların Yahudi soykırımı sırasında Nazilere suç ortaklığı ettiği suçlamalarının yasaklanmasını içeren yasayı imzaladığını söyledi.

Andrzej Duda Yasayı İmzalayacağını Söylemişti

Polonya Cumhurbaşkanı Duda, konuyla ilgili yaptığı açıklamada 1 Şubat 2018 tarihinde Polonya Parlamentosu’nda kabul gören Yahudi soykırımında Polonya’nın Nazilerle suç ortağı olduğu suçlamalarını yasaklayan içeriğe sahip yasayı imzalayacağını söyleyerek bahsi geçen bu yasa ile ilgili anayasa mahkemesinden fikir isteyeceğini bildirmişti.

Polonya’nın İtibarını Korumaya İhtiyacı Var

Andrzej Duda açıklamasında ayrıca İsrail’in daha önceki dönemlerde talepte bulunduğu Yahudi soykırımı zamanlarının bilimsel bir şekilde araştırılmasını engelleme arzusunu yerine getireceğini, soykırıma şahit olan kişilerin davada tanık olarak konuşmasının önemli olduğunu, Polonya’nın ihtiyacının da İkinci Dünya Savaşı’ndaki itibarını korumak olduğunu da söylemişti.

Polonya’ya İtham Edene 3 Yıl Hapis Cezası

Geçtiğimiz hafta perşembe günü İkinci Dünya Savaşı sırasında Polonyalıların planlı ve sistemli bir şekilde Yahudilerin öldürülmesinde rol oynadığı ile ilgili suçlamaları yasaklayan yasa tasarısı Polonya Parlamentosu’nun alt kanadında onaylandıktan sonra, üst kanatta 23 ret oyuna karşı 53 oyla kabul edilmişti. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda tarafından imzalanan yeni yasa Polonya’da bulunan Nazi ölüm kamplarının “Polonya ölüm kampı” olarak adlandırılmasını yasaklıyor ve Polonya’ya buna benzer ithamlarda bulunan kişilere 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini içeriyor.

Amerika ve İsrail tarafından daha önce yapılan açıklamalarda Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’nın imzalayacağı yasa tasarısının yasalaşması halinde ikili ilişkilerin zarar göreceği ile ilgili açıklama yapılmıştı.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.