Para Politikası Faizleri Düşecek mi?

Para Politikası Faizleri Düşecek mi?

Para Politikası Faizleri Düşecek mi?

Dün Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın açıklamaları sonrasında piyasalarda Merkezin Aralık ayında siyaset faiz indirimlerine devam edeceği mesajı çıkarıldı. Dolar kuru faiz indirimi beklentisiyle fiyatlanarak 5.78’e ulaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal İstanbul Sanayi Odası’nda “Dış Denge, Sürdürülebilir Gelişme ve Fiyat İstikrarı” temalı konferansta para politikasına ilişkin mühim açıklamalarda bulunmuş oldu. Uysal, finansal mimari çalışmalarının yanı sıra mecburi karşılık şeklinde makro ihtiyati araçları da etkin kullanarak gerçek sektörü finansal risk yönetimi ve krediye erişim mevzularında desteklemeye devam edeceklerine dikkat çekti.

Uysal konuşmasında “Önümüzdeki dönemde para politikası duruşumuzu enflasyondaki düşüş sürecinin devamını sağlayacak şekilde belirlerken, finansal istikrara yönelik olarak mecburi karşılıklar şeklinde makro ihtiyati araçları da etkin bir halde kullanacak; yapısal siyaset alanlarındaki analizlerle kamuoyunda farkındalık oluşturma misyonumuzu yerine getirmeye devam edeceğiz” dedi.

Uysal’ın açıklamaları Merkez Bankası’nın Aralık ayında da faiz indirimlerine devam edeceği şeklinde yorumlandı. Enflasyon oranlarının belirlenmesi ile faiz indiriminin netleşmesi beklenirken netleşmesi beklenirken bazı ekonomistler enflasyonda %1 civarında içinde artış yaşansa da siyaset faizlerinin 200 puan çevresinde düşürülebileceği tahmininde bulunmuş oldu.

Dün ekonomiye dair bir izahat da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan geldi.  2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum meydana getiren Albayrak, küresel ekonomik durum ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler hakkında data verdi.

Türkiye ekonomisinde göstergelerin pozitif gidişatına değinen Albayrak, finansal saldırılara karşı yerinde ve zamanında meydana getirilen müdahalelerle döviz kurundaki dalgalanmanın azaldığını ve finansal piyasaların normalleştiğini açıkladı.

Albayrak 2020 senesinde esnaf, sanatkar ve çiftçilere verilen kredilerde düşük faiz desteğinin artarak devam edeceğini belirtti ve konut hesabına devlet katkısına ilişkin Bakanlığın uhdesine geçen konut hesabı sisteminde ortalama 7.000 katılımcı ve 110 milyon liralık birikmiş tutum bulunduğunu aktararak, sistem kapsamında lüzumlu olan minimum 3 senelik tutum süresini kısa sürede dolduran iştirakçilerin devlet katkısı başvurularının başladığını ve yıl sonuna kadar sistemden katılımcılara devlet katkısı ödemelerine başlamayı planladıklarını bildirdi.

Piyasalar, ilkin Berat Albayrak’ın ekonomik açıklamış olduğu ekonomik veriler ve arkasından Merkez Bankası Başkanı Uysal’ın değerlendirmelerinin arkasından para politikası faizlerinde indirime kati gözüyle bakmaya başladı. Açıklamaların arkasından dolar kuru S-400 gerilimi ve faiz indirimi beklentileri karşısında 5.78’e terfi etti.

Konut Kredisi Faizleri Nasıl Etkilenecek?

Merkez Bankası’nın siyaset faizlerinde indirime gitti son üç toplantısının arkasından konut kredisi faizleri de repo faizlerinde yaşanmış olan gerilemeye hızla tepki vererek düşüş ivmesini arttırdı. Faizlerde indirim gerçekleşmesi halinde kredi faiz oranlarının da düşüş seyrine hızlanarak devam etmesi umut ediliyor. Birfazlaca bankanın konut kredisinde %1 olan ruhsal faiz sınırının altına inmesi ihtimaller içinde olarak değerlendiriliyor.

KrediPazari.com’un araştırmalarına gore güncel olarak en düşük kampanyalı konut kredisi faizi %0.95 oranında yer ediniyor. En uygun tabela konut kredisi faizi ise %1.01 düzeyinde.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.