Özel Bankalar da Konut Kredisi Faiz İndirimlerine Hız Verdi!

Özel Bankalar da Konut Kredisi Faiz İndirimlerine Hız Verdi!

Hususi Bankalar da Konut Kredisi Faiz İndirimlerine Hız Verdi

Merkez Bankası’nın repo faiz indirimi sonrası kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarında indirime gitmesi  ile hızlanan faiz indirim trendi hususi bankaların da faiz indirimleri ile hız kazanmıştır.

Merkez Bankası’nın Temmuz sonunda repo faiz oranlarını indirmesinin peşinden maliyetleri azalan bankalar faiz indirimlerine hız verdi. Kamu bankaları ise konut kredisi için büyük bir indirime imza atarak Ağustos başından itibaren faiz oranlarını %1’in altına düşürdü.

Hususi bankalar ortalama bir aydır arka arkaya konut kredisi faiz oranlarında indirimler gerçekleştirse de kamu bankalarının seviyesini yakalayamadı.

Merkez Bankası geçtiğimiz hafta almış olduğu kararla bankaların mecburi karşılık oranı ve mecburi karşılıklara ödenen faiz/nema uygulamalarında değişikliğe gitti. Karar bankaların mecburi karşılık oranlarının belirlenmesine kredi büyümesi şartı getirdi. Karar sonrası kredi kullandırımı yoğun olan bankalar kredi oranları düşük olan bankalara nazaran fazlaca daha düşük faizle likiditeye erişebilecek.

Söz mevzusu durum internasyonal piyasalarda birçok ekonomist ve uzman tarafınca haksız rekabet oluşturduğu ve bankalara dayatma uyguladığı sebebi öne sürülerek eleştirilse de karar uygulanmaya başladı.

Karar sonrası yüksek mevduat faizi verip kredi kullandırımı düşük olan bankalar mecburi karşılıklar tarafınca zorlanmaya başladı. Kredi kullandırımı artırıp  mecburi karşılık faizlerini düşürmek isteyen hususi bankalar arka arkaya konut kredisi faizlerinde sert indirimler gerçekleştirmeye başladı.

Karar peşinden Garanti BBVA, Kuveyt Türk Katılım Bankası, QNB Finansbank, İNG, Akbank, Anadolubank, Türkiye Finans Katılım Bankası konut kredisi faiz oranlarını düşürdü. İlerleyen günlerde kredi kullandırım rekabetinin artması ve öteki bankalarla birlikte tüm hususi bankaların kredi faiz oranlarını daha da düşürmesi umut ediliyor.

KrediPazari.com’un araştırmalarına nazaran bankaların konut kredisi faiz oranları averajı 28 Ağustos itibariyle %1.68’e geriledi. En düşük konut kredisi faiz oranı kamu bankalarının kampanyası kapsamında uygulanan %0.99 faiz oranı olurken, hususi bankalar da ise bu düzey dün itibariyle %1.29’a düştü.

Konut Kredisi Hesaplama 

28 Ağustos itibariyle en uygun konut kredisi faiz oranı üstünden 100.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 15 yıl vadede aylık taksitleri 1.200 TL oluyor. Kredinin toplam geri ödemesi ise ortalama 215.000 TL’ ye denk geliyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.