O Tarihi Bina Sonunda Restore Edilecek!

Galatasaray Üniversitesi’ne ait olan Ortaköy Yerleşkesindeki 147 yıllık tarihe sahip saray binasının restore edilmesi için düğmeye basıldı.

İbrahim Tevfik Efendi Sahil Sarayı olarak bilinen bu tarihi bina 5 yıl öncesinde bir yangına teslim olmuş ve 2 yıl öncesinde de çatısı kapatılmıştı. Şimdilerde ise bütün yangının izleri silinecek ve yepyeni bir hale getirilecek olan bu tarihi binanın restorasyon çalışmaları 7 milyon 626 bin lira mal olacak. Söz konusu olan çalışmalar ise 2018 Ekim’de son bulacak.

5 Yılın Ardından Restorasyon Çalışmaları Başlatıldı

2013 yılında büyük bir yangında kullanılamayacak hale gelen Galatasaray Üniversitesi Ortaköy Yerleşkesi’nde yer alan bu 147 yıllık saray binası, aradan geçen 5 yıllık süre zarfından sonra büyük bir restorasyon çalışmasına sokuluyor. 1992 yılında Galatasaray Üniversitesi’ne tahsis edilen İbrahim Tevfik Efendi Sahil Sarayı’nın çatısı, söz konusu olan o yangında kül olmuştu. 3. Katta yer alan Öğretim görevlilerinin odasında çıkan yangın önce çatıya, sonrasında da diğer binalara sıçramıştı. Çatısı çöken bu tarihi saray kullanılamayacak bir hale gelmişti. Çok sayıda tarihi eser ve kitap bu yangında telef olurken, yaklaşık olarak 3 yıl sonrasında yapılan çatı restorasyonuna kadar bina öylece bırakılmıştı.

İhale Güryapı Restorasyon Firmasına Verildi

Konu ile alakalı olarak yapılan haberlere göre, İstanbul III Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan kararın ardından Kamu İhale Kanunu çerçevesinde yaklaşık olarak 3 yıl öncesinde gerçekleştirilen “GSÜ Ortaköy Yerleşkesi İbrahim Tevfik Efendi Sahil Sarayı Geçici Koruyucu Çatı Örgüsü Yapılması İşi” ihalesi 1 milyon 99 bin 780 TL gibi bir bedel ile Güryapı Restorasyon Taahhüt ve Ticaret A. Ş.’ye verilmişti.

Öte yandan geçtiğimiz yıl Kasım ayında tüm binanın restorasyonu için açılan ihalede yine aynı firmaya verilerek sözleşme gereği 15 Ekim 2018 tarihinde bitirileceği taahhüt edildi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.