Müteahhitlerin İş Bitirme Belgesi İsyanı!

İnşaat sektöründe İş Bitirme Belgesi’nin neden olduğu haksız rekabetten dolayı sıkıntı yaşayan müteahhitler, bu sorunda acil olarak bir çözüm bulunmasını bekliyor.

Türkiye Müteahhitlet Birliği (TMB) şu günlerde İş Bitirme Belgesi’nin neden olduğu haksız rekabet ile mücadele ediyor. Sektör yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda, bir firmanın 50 milyon dolarlık bir iş yaptığı, proje müdürü, kamu idaresi kontrolcüsü, idare başkanları, ita amirleri, taşeronla vs. yaklaşık olarak 30 kişinin “iş yönetme ve denetleme belgesi”ne sahip olduğu ve kendilerine rakip olduğu anlatıldı. Bunun üzerine sanal ortamlarda belge ticareti yapıldığını dile getiren yetkililerden Yapı Merkezi’nin sahibi Başar Arıoğlu, proje müdürü olarak birlikte çalıştıkları kişinin şimdi kendilerinin karşısında ve rakip olduklarını aktardı.

Sektör Bu Duruma Acil Çözüm Bekliyor

Yetkililer tarafından konu ile alakalı olarak anlatılanlara göre, bir kişi, bir inşaat şirketine yüzde 51 oranındaki pay ile ortak oluyor. Ortaklık yılının dolmasının ardından almış olduğu belge ile çeşitli ihalelere giriyor. Belge almış olan bu kişi daha sonrasında ortak olmuş olduğu söz konusu şirketten ayrılıyor ve yine aynı belge ile başka bir şirkete giderek belgesini kiralıyor. Böylece büyük hissedar olarak görünüyor. Sanal ortam üzerinde belge ticareti gerçekleştiriliyor. Söz konusu olan belgelerin ücretleri projenin büyüklüğüne göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğim 100 kilometre uzunluğundaki bir yol projesi için alınacak olan belgenin ücreti biraz tuzlu oluyor. Ya da bir okul inşaatı için temin edilecek olan belge daha uygun. Bu durum yalnızca müteahhitler için rakip oluşturmuyor, aynı zamanda kamuya ait olan projeler ucuz teklifler ile kapasitesi olmayan firmalara veriliyor. Söz konusu olan bu durumu engelleyebilmek adına yıl şartı koyulmasının da bir faydası olmadı. Ne yazık ki bu ticaret halen daha devam ettiriliyor. İnşaat sektörü yetkilileri bu duruma acil olarak çözüm bekliyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.