Küresel Piyasalar Yeniden Sert Bir Düşüş Gösterdi!

Dünya borsalarında yukarı yönlü eğilim gösteren faiz ve faize bağlı olarak yükselişe geçen korku endeksi, sert düşüş gösterirken, Amerika borsalarındaki değer kaybı yüzde 4’ün üzerine çıktı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde geçici bütçeye yönelik kaygılar ve yukarı yönlü eğilim gösteren faizler New York borsasında baskı oluşturuyor. Amerika’da 10 senelik tahvil faizleri dün itibari ile yüzde 2,88 olarak gerçekleşirken, korku endeksi ise yüzde 24 seviyesinden 35 seviyesine ulaştı. Dow Jones endeksi yüzde 4,15, S&P endeksi yüzde 3,75 ve Nasdaq endeksi ise yüzde 3,90 oranında düşüş kaydetti.

Dalgalanmaların Yüksekliği Yatırımcıların Algısını Bozdu

Analistler ise küresel piyasalara yönelik yaptıkları değerlendirmelerde, pay piyasalarında aralıklarla da gerçekleşse bir hafta boyunca devam eden aşağı yönlü eğilimin, yaklaşık olarak 2 yıldır devam eden yükseliş trendi için bir düzeltme hareketi olarak görürken, yaşanan bu dalgalanmaların aşırı yüksek olmasının yatırımcıların dengesini sarstığını ifade etti. Amerika’da hükümetin kapanma riskinin devam ettiğini dile getiren analistler, ülkedeki siyasi olayların da gündemde yer aldığını belirtti.

Avrupa piyasalarında ise, dün itibari ile Almanya’da açıklanan geçen yıla ait dış ticaret fazlası, 244,9 milyar avro ile 2016 yılına kıyasla düşüş göstermesine karşın piyasaların gündeminde, çoğalan dalgalanma ve yukarı yönlü eğilim gösteren faizler yer alıyor. Almanya, 10 senelik tahvil faizleri ile yüzde 0,81 oranıyla son 3 yıldır en üst seviyeye ulaşırken, dün Almanya’nın DAX endeksi yüzde 2,62 oranında, Fransa’nın CAC 40 endeksi yüzde 1,98 oranında ve İngiltere’nin ise FTSE endeksi yüzde 1,49 oranında düşüş gösterdi.

Öte yandan dün itibari ile yurt içinde açıklanan sanayi üretim verilerinin tahminlerin üzerinde gerçekleşmesine karşın küresel piyasalarda yaşanan olumsuz seyrin de etkisiyle BIST 100 endeksi, günü kapanışını yüzde 1,13 oranında düşüş ile 114.264 gerçekleştirdi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.