Kredili Konut Satışları Yüzde 500 Arttı!

Kredili Konut Satışları Yüzde 500 Arttı!

Kredili Konut Satışları Yüzde 500 Arttı 

Konut kredisi faiz oranlarının %1’in altına inerek düşmeye devam etmesi ile kredi kullanılarak meydana getirilen konut satışları en yüksek artış rekoruna ulaşarak Ekim ayında %525 terfi etti.

Merkez Bankası’nın Temmuz ayında başlatmış olduğu para politikası faiz indirimleri sonrasında azalan maliyetler karşısında hızla düşmeye başlamış olan kredi faiz oranları Merkez Bankası’nın toplamda 1000 puan indirim uygulaması ile iyice hızlandı.

Ekim ayında %1’in altında uygulanan faiz oranları karşısında konut kredisi kullanılarak meydana getirilen satışlar ay içinde 50.000’i geçti. Söz mevzusu sayı geçen senenin Ekim ayında averaj %2.5 seviyelerinde yer edinen konut kredisi faizlerinin tesiri ile 8.000 seviyesinde gerçekleşmişti.

Türkiye İstatistik kurumu verilerine bakılırsa Türkiye genelinde konut satışları 2019 Ekim ayında bundan önceki senenin aynı ayına bakılırsa %2,5 oranında  azalarak 142 810 oldu. İpotekli konut satışları bundan önceki senenin aynı ayına bakılırsa %525,1 oranında artış gösterdi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların oranı %35,3’e terfi etti. Bu oran geçen senenin aynı ayında %5,5 yer alıyordu.

Kredili konut satışlarda İstanbul 8 408 konut satışı ve %16,7 hisse ile ilk sırayı aldı. Toplam konut satışları içinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il %54,3 ile Artvin oldu.

Bankaların konut kredisi faiz oranları güncel olarak Kasım ayının üçüncü haftasında tabela averajında %1.41 olarak içeriyor. En düşük konut kredisi faiz oranı ise Ekim ayına oranla 4 puan düşüşle %0.95’e kadar geriledi. Kredi faiz oranlarının düşmeye devam etmesi ile kredili konut satış payının ilerleyen aylarda daha da artması planlanıyor.

Konut Kredisi Hesaplama 

Kredipazari.com’un araştırmalarına bakılırsa bankaların güncel konut kredisi faizleri üstünden 100.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında en düşük aylık taksit ortalama 2.200 TL’ ye toplam geri ödeme ise 131.600 TL’ ye karşılık geliyor.

Tercih İkinci El Konutta

Sıfır konut sayısı bundan önceki senenin aynı ayına bakılırsa %31,3 artarak 74 815 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın oranı %51,1 oldu. İkinci el konut satışları bundan önceki senenin aynı ayına bakılırsa %8,9 artış göstererek 71.721 oldu. Uzmanlarca ikinci el konut talebin artmasında sıfır konut fiyatlarının yüksek olmasının niçin olduğu belirtiliyor.

Konut Fiyatları Artıyor

Merkez Bankası tarafınca son açıklanan verilere bakılırsa konut fiyat endeksleri Eylül ayında bundan önceki aya bakılırsa %0,84 oranında arttı. Konut tutarları bundan önceki senenin aynı ayına bakılırsa ise nominal olarak %6,32 oranında terfi etti.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına bakılırsa sıfır konut fiyatlarında Ekim ayında bundan önceki aya bakılırsa %0.21, geçen senenin aynı dönemine bakılırsa %2.52 oranında nominal artış gerçekleşmiştir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.