Kredi Başvurusunda Çekilecek Olan En Fazla Tutar Ne Kadardır?

Bankalar, kendisinde kredi başvurusu yapmak üzere müracaat eden tüketicilerden bir takım belli başlı şartlar talep etmektedir. Öncelikle bankalar, kredi kullanmak isteyen tüketicilerin kredi notuna ve siciline bakmaktadır.

Tüketicinin Merkez Bankası kara listesinde yer alıp almadığına, kredi notunun kredi kullanmak için yeterli olup olmadığına bakılmaktadır. Kredi notu, kredi başvurusunda en önemli konuların başında yer almaktadır. Bireyin kredi çekebilme imkanı söz konusu bu nota bağlıdır. Tüketicinin talep etiği kredinin yüksek kredi notuna göre kredi olması durumunda, kredi notunun minimum 1500 civarında olması gerekmektedir. Ayrıca bankalar tüketicilere kredi kullandırırken gelir durumuna da bakmaktadır.

Kredi Başvurusunda Çekilecek Olan En Fazla Tutar Ne Kadardır?

Bankalardan kullanılacak olan kredi tutarı, tüketicinin aylık gelirine göre değişiklik göstermektedir. Bankalar, aylık ödenmesi gereken taksit tutarını, ailede hanenin toplam gelirinin yüzde 50’sini geçmeyecek şekilde hesaplayarak kredi kullandırmaktadır. Buna göre, bireyin hali hazırda kullanmış ve geri ödemekte olduğu herhangi bir kredisi bulunmadığı takdirde, aylık taksiti, ailenin toplam gelirinin yüzde 50’sine tekabül edecek kadar kredi kullanabilmektedir.

Söz konusu bu durum, tüketicinin maaşı üzerinden hesaplandığında ise, bir tüketicinin maksimum çekebileceği kredi miktarı, aylık taksiti, aylık maaşının 3’te 2’sine tekabül edecek kadardır. Örneğin; bin 500 TL maaş alan bir tüketicinin en fazla aylık ödeyeceği taksit tutarı bin TL olarak hesaplanmaktadır. Buna göre, söz konusu hesaba faiz de katıldığında, bin 500 TL ile çalışan bir birey, en fazla 18 bin ile 25 bin arasında kredi kullanabilmektedir. Yine bahsi geçen bu rakam bankadan bankaya değişiklik gösterebilmektedir.

Ek Gelir Kredi Başvurusundaki Miktarı Etkileyebilir Mi?

Tüketicinin ek geliri olması ve bu geliri belgeleyebilmesi gibi bir durum söz konusu olduğunda, çekilecek olan kredi miktarı elbette ki artış gösterecektir. Ek gelirini belgeleyen bir tüketici kredi başvurusu yaparken söz konusu bu belgeyi de yanında bulundurduğunda,  kullanılabilecek olan maksimum kredi limiti artacaktır.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.