Konut Satışlarında Yaşanacak Olan Yükselişin İlk İşareti!

Konut kredisi faiz oranlarında kamu bankaları tarafından başlatılan faiz indirimi kampanyası, potansiyel konut alıcılarının harekete geçmesini sağladı. İnternet üzerinden gerçekleştirilen “konut kredisi” aramalarında resmen patlama yaşanıyor.

Konut sektöründeki durağan görümünü canlılığa çevirmek üzere başlatılan ve yüzde 0,98’e kadar düşürülen konut kredisi faiz oranları indirim kampanyası, potansiyel konut alıcılarının ilgisini çekmeyi başardı.

Aramalarda Nereyse Patlama Yaşanacak

Merkez Bankası’nın (TCMB) 16 Mart tarihinden yayınlamış olduğu raporda, “Konut kredisi” anahtar kelimesi üzerinden gerçekleştirilen aramalarda meydana gelen arama hacmi endeksinin kullandırılan konut kredisi sayısı için bir gösterge olabileceği ifade edilmişti. Başbakan Binali Yıldırım’ın, konut sektöründe yapılacak olan söz konusu bu faiz indirimi kampanyasını açıklamış olduğu 7 Mayıs tarihinden bu yana gerçekleştirilen aramalar patlama noktasına geldi. Söz konusu veriler ile beraber konut kredisi kullanımı ile konut satın alımının önemli ölçüde yükseliş göstereceği değerlendirmesi yapılabiliyor.

Daha öncesinde de geçtiğimiz yılın Şubat ayı ile 2016 yılının Temmuz ayında başlatılan konut kredisi faiz oranları indirim kampanyası, sektörde doping etkisi oluşturmuş ve rekorların yıl olarak devam etmesini sağlamıştı. Yine söz konusu dönemde internet arama rakamlarına bakıldığında ve kampanya dönemi ile kıyaslandığında yükseliş yaşandığı ifade ediliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  tarafından açıklanan verilere göre, “Yapı Ruhsat İzin Belgesi” temin edilen konutların sayısı 206 ve 2017 yıllarından toplamda 2 milyon 323 bin adet olarak tespit edildi. Yine söz konusu olan senelerde satış yapılan konut sayısı ise 1 milyon 291 bin civarında olduğu belirlendi. Hayata geçirilen konutların büyük çoğunluğunun satıldığı kabul edildiğinde, yalnızca iki sene içerisinde 1 milyon civarında konut stoku fazlasının mevcut olduğu belirleniyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.