Konut Satışlarında Büyük Düşüş

Konut Satışlarında Büyük Düşüş

Bankaların konut kredileri için verdiği faiz oranlarının yükselmesi, yeni tip covid-19 etkileri ve ekonomik dalgalanmalar, gayrimenkul sektöründe büyük bir durgunluğa sebep oldu.

Haziran ayından itibaren adeta rekor üstüne rekor kırılan konut sektörü, Eylül ayından itibaren yavaş yavaş durma noktasına gelmeye başlamıştı. Sektör dahilinde ekonomik dalgalanmaların sık sık yaşanması ve bankaların yüksek faiz oranları, satış rakamlarını önemli ölçüde düşürmeye devam ediyor. Haziran ayında Erdoğan’ın açıklaması sonrasında kamu bankalarının düşük faizli konut kredi desteği ile büyük bir patlama yaşayan konut sektörü, bankaların desteği sona erdirmesinin ardından adeta durma noktasına geldi. Aralık ayı rakamları, sektörün durumunu ortaya koyuyor.

Cumhuriyet Tarihi Rekoru Kırıldı

Kamu bankaları sıfır konutlar için yüzde 0,69 oranında faiz ile kredi desteği seçeneği sağlarken 1 yıl geri ödemesiz plan ile büyük bir imkan yaratmıştı. Bu seçeneği değerlendirmek isteyen vatandaşlar da kredilere yoğun bir talep göstermiş, gayrimenkul sektöründe cumhuriyet tarihinin rekorları ardı arkasına kırılmaya başlamıştı.

Ağustos’tan İtibaren Sıkıntılı Tablo

Fakat banka kredi desteklerinin sona ermesi ve faizlerin tekrardan yükselmeye başlaması ile beraber sektörde durgunlaşma başladı. Aralık ayında büyük bir düşüş yaşayan konut sektörü, Eylül ayından bu yana en büyük gerilemesini yaşamaya devam ediyor. BU düşüşün ana sebebi olarak da hem yüksek faizler hem de ekonomideki dalgalanmalar başlıca sebep olarak gösteriliyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.