Konut Kredisi Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Konut Kredisi Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Konut Kredisi Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Kamu bankaları %0.99 faiz oranı ile konut kredisi yapılandırmaya başladı. Konut kredisi yapılandırma iyi mi yapılır? Yapılandırma yaparken nelere dikkat edilmeli?

2018’in ikinci yarısı sonrasında süregelen kur krizi sonrasında kredi faiz oranları hızla yükselerek üstün dereceli seviyelere ulaştı. Söz mevzusu dönemde birçok bankanın konut kredisi faiz oranı 3 ve üstü seviyelere kadar terfi etti. 2018 Ekim ayında bankaların tabela konut kredisi faiz oranları averajı %2.58’e ulaşarak en yüksek seviyeye çıktı.

2019 Haziran ayı sonrasında kısmi şekilde süregelen konut kredisi faiz indirimleri Merkez Bankası’nın Temmuz ayı siyaset faiz indirimleri sonrasında hız kazanmıştır. Ağustos ayı itibariyle kamu bankalarının konut kredisi faiz oranları %0.99’a kadar geriledi. Ardından Merkez Bankası’nın Eylül siyaset faizlerinde de arka arkaya ikinci kez indirime gitmesi sonrasında bankaların kredi faiz oranlarındaki düşüş hız kazanmıştır.

Bankaların tabela konut kredisi faiz oranları averajı Ekim ayının ilk haftasında %1.53’e kadar düştü. En düşük konut kredisi faiz oranı kamu banklarında %0.99, hususi bankalarda ise %1.11’e kadar indi.

Konut kredisi faiz oranları düşmeye başlasada vatandaşların kredi mağduriyeti devam ediyordu. Yaklaşık bir senelik bekleyişin peşinden hafta başı itibariyle Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank’tan konut kredisi yapılandırma müjdesi geldi.

Kamu bankaları 2019 Ağustos öncesinde çekilen 500.000 TL’ye kadar konut kredileri için %0.99 faiz oranı ile konut kredisi yapılandırma uygulamaya başladı. Uygulamanın başlaması ile bankalarda yoğun talep gerçekleşti ve pek oldukca vatandaşın uzun bekleyişi sevince dönüştü. Peki konut kredisi yapılandırırken nelere dikkat etmek gerekir?

Konut Kredisi Yapılandırma Masraflarına Dikkat 

Konut kredisi yapılandırma her durumda karlı olmayabilir. Tüketicinin yapılandırma yapmadan ilkin erken ödeme cezası ve dosya harcamaları karşısında tekrardan yapılandırmanın daha karlı olup olmadığı hesaplaması gerekiyor.

Düşen faiz oranının yanında, ödenen toplam faize, kalan vadeye, bankanın talep etmiş olduğu harcamalara da dikkat etmek gerekiyor. Kar/zarar karşılaştırması yaparken kalan vadeye nazaran ödenecek erken ödeme cezasını (tekrardan yapılandırma esnasında banka eski konut kredisi borcunu kapattığı için 36 ay vadeli ve üstü konut kredileri için %2, 36 ay vade altındaki konut kredileri için ise %1 erken ödeme cezası ve dosya harcamaları uyguluyor), ekspertiz ücretini, dosya harcamalarını ve sigorta harcamalarını da hesaba katmak gerekiyor.

Bu hesaplamaların hepsini ve kalan kredi tutarının 15 yıl vadeye kadar tekrardan yapılandırıldığında aylık ödemelerle ne kadar kar edilebileceği detaylı olarak KrediPazari.com’un kredi refinansman sayfasından hesaplanabiliyor.

Konut Kredisi Yapılandırmada Hesaplaması?

2018’in son dönemleri ve 2019’un ilk haftalarında piyasadaki en düşük konut kredisi faiz oranı %1.98 seviyesindeydi. Söz mevzusu oran üstünden o dönem 200.000 TL konut kredisi kullanan tüketici 10 yıl vadede aylık 4.376 TL ödemeler gerçekleştiriyordu.

Aynı tüketici %0.99 faiz oranı ile konut kredisi yapılandırma yapmış olduğu takdirde aylık ödemeleri 2.856 TL’ ye düşecek.

Masraflar hariç hesaplama yapıldığında 200.000 TL tuturda konut kredisi kullanan tüketicinin konut kredisi yapılandırma yapması durumunda aylık 1.520, toplamda ise 180.800 TL’ye kadar kar edebiliyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.