Konut Kredisi Hacminde Tarihin En Üst Zirvesi Zorlanıyor!

Konut kredisi faiz oranları yukarı yönlü güncellenmeye devam ediyor. Mayıs ayında gerçekleştirilen konut kampanyaları sayesinde yüzde 0,98’e kadar düşürülen konut kredisi faiz oranları, şimdilerde yüzde 2’nin üzerinde uygulanıyor.

Konut sektöründe kamu bankaları tarafından başlatılan 10 sene vadeli kredilerde yüzde 0,98 civarındaki faiz kampanyası ile inşaat şirketleri tarafından başlatılan yüzde 20 indirim ve yüzde 5 peşinat kampanyaları sayesinde, sektörün konut kredisi hacminde tarihin en üst seviyesine ulaşıldı.

Kredi Hacminde bir İlk Yaşandı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından elde edilen verilere göre, kampanyaların başlamış olduğu 11 Mayıs 2018 tarihinde 194.4 milyar TL civarındaki konut kredisi hacmi, 6 Temmuz 2018 tarihinde 200 milyar sınırını aşarak 201.6 milyar TL olarak gerçekleşti.

Söz konusu bu kampanyalar sayesinde bankacılık sektöründe ilk defa konut kredisi hacmi 200 milyar lira sınırını aşarken, yaşanan bu yükselişin lokomotifliği kamu bankalarının oldu. Kampanyaların başladığı ilk gün 86.7 milyar lira civarında olan kamu bankaları, kampanyanın sonlandırıldığı tarihte hacmini 95.5 milyar liraya kadar çıkarmış oldu.

Konut Kredisi Faiz Oranları Yükselmeye Devam Ediyor

Konu ile alakalı olarak bazı basın kuruluşlarının yapmış oldukları haberlere göre, konut kredisi faiz oranları yukarı yönlü güncellenmeye devam ediyor. 2018 Mayıs döneminde başlatılan söz konusu kampanya ile yüzde 0,98’e kadar düşürülen konut kredisi faiz oranları, kampanyanın bitmesi ile beraber yüzde 2 seviyesine kadar yükseldi. Kampanya kapsamında kredi kullanan tüketiciler 10 yıl vadeli 300 bin TL konut kredisi için aylık olarak 4 bin 262 TL öderken, geri ödemede ise 511 bin 440 TL olmakta idi.

Bugün ise bankalar tarafından uygulanmakta olan en uygun konut kredisi faiz oranı yüzde 1,38 civarında olurken, buna göre kredi kullanan tüketicinin aylık ödemesi gereken takmit miktarı 5 bin TL’nin üzerinde oluyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.