Konut Kredisi Faizleri Yeniden Yükselişe mi Geçiyor?

Konut Kredisi Faizleri Yeniden Yükselişe mi Geçiyor?

Konut Kredisi Faizleri Yeniden Yükselişe mi Geçiyor?

Bankaların konut kredisi faiz oranları ortalama dört aylık indirim periyodunun peşinden tekrardan yükselişe mi geçiyor. Kredi faizleri yeniden artış trendine mi girecek?

Bankaların konut kredisi faiz oranları Haziran ayı itibariyle düşüş yönünde hareket sergilemeye başladı. Yaklaşık dört aydır devam eden indirimler Merkez Bankası’nın siyaset faizlerinde uyguladığı indirimlerle hızlandı. Bu dönemde ortalama 13 ayın peşinden en düşük seviyeye inen konut kredisi faizleri %1’in altında yer ediniyor.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine başlatmış olduğu Barış Pınarı Harekatı sonrasında ABD’nin yaptırım ihtimalleri ve hafta başlangıcında uyguladığı yaptırımlar sonucu dolar kuru 5.90’lı seviyelere kadar yükselirken Türk Lirası Ekim ayında önde gelen dövizler içinde en fazlaca kıymet kaybeden para birimi oldu. Hafta içinde gün kapanışlarında BİTS 100 %5’e, BİTS 30 ise %8’e kadar kıymet yitirdi. Türk Lirası dün ve bugün gün başlangıcında toparlanma göstermiş olsa da ilk konut kredisi faiz artışı haberi geldi.

Dün itibariyle Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) kampanyalı konut kredisi faiz oranlarında faiz arttırımı uyguladı. Bankanın konut için kampanyalı faiz oranları %1.15’den %1.22 seviyesine terfi etti. Faizlerindeki artış haberi tüketiciyi tedirgin etti. Diğer bankaların faiz oranlarında artışa gidip gitmeyeceği merak mevzusu oldu.

Konut Kredisi Faizleri Yükselir Mi?

Bankaların kredi faiz oranları döviz kuruna karşı oldukça kırılgan yapı izliyor. 2018’in yazları kurda yaşanmış olan yükseliş sonrası konut kredisi oranları hızla tepki vererek %3’lü seviyelere kadar çıkmıştı. Kurda geçen yıl görülen ölçekte bir dalgalanma yaşanmamasına karşın konut kredisi faiz oranlarındaki dört aylık salt düşüş ivmesi bozuldu.

Konut kredisi faizlerinin seyrini eilerleyen günlerde döviz kuru ve TCMB’nin haftalık repo faiz sonucu belirleyecek. Merkez Bankası’nın siyaset faizlerinde indirime ya da artışa gitmesi bankaların likidite maliyetlerini direkt etkiliyor.

Uzmanların görüşleri farklılık gösterse de faizlerindeki durum 24 Ekim’de TCMB Para Politikası Toplantısı sonrasında daha belirgin hale gelecektir.

Konut Kredisi Faizlerinde Son Durum 

Bankaların tabela konut kredisi faiz oranları averajı güncel olarak %1.47 düzeyinde. Ziraat Bankası, VakıfBank ve HalkBank konut kredisi kampanyası dahilinde %0.99 faiz oranı sunuyor. Hususi bankalarda ise en düşük konut kredisi seviyesi %1.11 seviyesinde.

Konut Kredisi Hesaplama 

KrediPazari.com’un araştırmalarına bakılırsa en uygun konut kredisi faiz oranı ile 200.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde kredinin 10 yıl vade için aylık taksitleri ortalama 2.850 TL oluyor. Vade sonunda dosya harcamaları hariç krediye ödenen faiz ve anapara toplamı ise 342.600 TL’ye denk geliyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.