Konut Kredisi Faizleri Düştü Konut Satışları Tarihi Rekor Kırdı!

Konut Kredisi Faizleri Düştü Konut Satışları Tarihi Rekor Kırdı!

Konut Kredisi Faizleri Düştü Konut Satışları Tarihi Rekor Kırdı 

Konut kredisi faiz oranları %1’in altına inmesi ile konut satışları Eylül ayında aylık bazda zamanı üstün derece elde etti. Son bir senedir dip noktaları gören kredili konut satışları geçen senenin eylül ayına oranla %410 artış gösterdi.

Bankaların konut kredisi faiz oranları 2018’in ikinci yarısından sonrasında hızla yükseldikten sonrasında 2019 Haziran ayı itibariyle düşme eğilimine girdi. Merkez Bankası’nın Temmuz ve Eylül para politikası faizlerinde arka arkaya toplama 750 puan indirim yapması ile likidite maliyetleri azalan bankalar konut kredisi faiz indirimlerine hız verdi. Kamu bankalarında faiz oranları %1’in altına indi. Faizlerin yüksek olduğu ortalama bir senelik dönemde konut talebini erteleyen tüketici konut alımına yöneldi. Ağustos ayında %168 artan kredili konut satışları Eylül ayında bundan önceki seneye oranla %410 oranında artarak aylık bazda zamanı satış rekoruna ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine gore Türkiye genelinde konut satışları 2019 Eylül ayında bundan önceki senenin aynı ayına gore %15,4 oranında artarak 146 903 oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bundan önceki senenin aynı ayına gore %410,2 oranında artış göstererek 57 811 oldu.Bu dönemde konut satışları içinde kredili satışların oranı %39,4 olarak gerçekleşti.

Faizlerdeki indirim ve konut satışlarındaki artış zor bir dönemden geçen konut sektörü açısından oldukça pozitif oldu. Bilhassa sıfır konut satışlarında yaşanmış olan satış problemi ve yığın artışı azaldı. konut sektörü kısmen nefes almaya başladı. Aynı şekilde konut almak için faiz oranlarının ruhsal seviyelere inmesini bekleyen vatandaşın bekleyişi son buldu.

Fakat konut kredisi faizlerinde ve konut sektöründe bir kaç aydır yaşanmış olan pozitif hava yerini tedirginliğe bıraktı. Suriye’de devam eden Barış Pınarı Harekatı’nın oluşturduğu gerilim TL’nin kıymet kaybetmesine niçin oldu. ABD’nin yaptırımları ve borsadaki kayıpla kıymet kaybeden TL karşısında dolar kuru yükselmeye başladı. Kurdaki kısmi yükselişin peşinden iki banka kredi faiz oranlarında artışa gitti. Kredi kullanmak isteyen vatandaşlar faiz oranlarının tekrardan artışa geçmesi mevzusunda tedirginlik yaşıyor.

Konut Alımında Süratli Olmakta Fayda Var

Merkez Bankası’nın dün açıklamış olduğu konut fiyat endekslerine gore konut tutarları bundan önceki senenin aynı ayına gore %4,00 oranında arttı.

KONUTDER Başkanı Altan Elmas dün yapmış olduğu açıklamasında yeni konut başlangıçlarının azaldığını belirterek ek olarak yeni başlamış olan konutların %40 daha maliyetli inşaa edileceğini belirtti.

Konut kredisi faiz oranlarındaki kampanyalar devam ederken uygun fiyatlı konut stoku son bulmadan ilkin konut almakta telaşlı olmakta yarar var.

Konut Kredisi Faiz Oranları

KrediPazari.com’un araştırmalarına gore bankaların tabela konut kredisi faiz oranları averajı %1.47 seviyesinde kalmaya devam ediyor. Ziraat Bankası, VakıfBank ve HalkBank’ın kampanyaları dahilindeki %0.99 oranı en düşük konut kredisi faiz oranı konumunda yer ediniyor. Hususi bankalarda ise en uygun konut kampanyalı konut kredisi faizi %1.08 seviyesinde.

Konut Kredisi Hesaplama 

17 Ekim itibariyle bankalardan 250.000 TL tutarda 10 yıl vadeli konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin en uygun aylık taksitleri ortalama 3.500 TL oluyor. Kredinin harcamalar hariç toplam geri ödemesi ortalama 428.000 TL’ ye karşılık geliyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.