Konut Kredisi Faizleri Aralık Ayında Düşmeye Devam Eder mi?

Konut Kredisi Faizleri Aralık Ayında Düşmeye Devam Eder mi?

Konut Kredisi Faizleri Aralık Ayında Düşmeye Devam Eder mi?

Bankaların konut kredisi faiz oranları Ağustos ayından itibaren düşüşünü kesintisiz şekilde hızla sürdürüyor. Peki konut kredisi faiz oranları Aralık ayında da düşmeye devam eder mi?

Merkez Bankası’nın 10 ayın peşinden Temmuz ayında gerçekleştirdiği para politikası faiz indirimi ile hızlanan kredi faizlerindeki düşüş ilerleyen aylarda gerçekleşen faiz indirimleri ile hızlanarak devam etti.

Konut kredisi faizlerinin %1’in altına gerilemesi ile konut bekleyen talep açığa çıktı. Kredili konut satışları %500’ün üstünde artış gösterdi. Merkez Bankası’nın Aralık ayı para politikası toplantısı öncesinde tüketici konut kredisi faizlerinin daha da düşüp düşmeyeceğini merak ediyor.

Merkez Bankası’nın Aralık para politikası toplantısına 10 günden daha azca süre kaldı. Bu süreçte açıklanan veriler sonrasında piyasalarda faiz indirimlerine devam edilmesi düşüncesi hakim.

Dün yurtiçi piyasalar açısından iki mühim veri olan gelişme sayıları ve imalat PMI endeksleri açıklandı. Verilere nazaran Türkiye ekonomisi senenin üçüncü çeyreğinde arka arkaya üç çeyrek süresince yaşanmış olan daralmanın peşinden, geçen senenin aynı dönemine nazaran %0.9 ile beklentilere paralel bir gelişme kaydetti. Büyümenin son çeyrekte artması planlanıyor.

Bir öteki veri ise İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafınca açıklanan İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) oldu. Eşik kıymet olan 50,0’nin üstünde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret etmiş olduğu anket sonuçlarına nazaran, ekim ayında 49,0 olarak ölçülen Türkiye İmalat PMI kasımda 49,5’e terfi etti. Böylece eşik kıymet 50,0’a yaklaşan endeks, sektörün etkinlik koşullarında sınırı olan bir yavaşlamaya işaret etti. İmalat endüstri üretimi kasımda oldukça hafifçe bir artış gösterdi ve böylece üretimde Nisan 2018’den beri ilk kez artış gerçekleşti.

Her iki veride de ekonomide yaşanmış olan dengelenme süreci rakamlarla tesirini gösterdi. Piyasalar son olarak bugün açıklanacak Kasım ayı enflasyon oranlarını bekliyor. Enflasyon oranı Kasım ayında da dengeli bir netice vermesi durumunda Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinde alanının genişlemesi tahmin ediliyor.

Merkez Bankası’nın Aralık ayında da faiz indirimlerine aynı oranda devam etmesi halinde repo faizlerinde yaşanacak indirim bankaların likiditeye ulaşımını kolaylaştırarak faiz oranlarında düşüşe ve kredi koşullarında yumuşamaya uygun bir ortam yaratabilir.

KrediPazari.com’un araştırmalarına nazaran en uygun tabela konut kredisi faiz oranı %0.98 seviyesinde içeriyor. En yüksek konut kredisi faizi ise halen %2.58 seviyesinde. Bankaların tabela konut kredisi faiz oranları averajı da %1.36 düzeyinde içeriyor.

Bankalardan 150.000 TL tutarda 5 yıl vadeli konut kredisi hesaplama yapıldığında en düşük aylık taksit tutarı ortalama 3.330 TL oluyor. Kredinin harcamalar dahil toplam geri ödemesi ise 197.400 TL’ ye karşılık geliyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.