Konut Kredisi Faiz Oranları Ortalaması %1.40’e Geriledi!

Konut Kredisi Faiz Oranları Ortalaması %1.40’e Geriledi!

Konut Kredisi Faiz Oranları Ortalaması %1.40’e Geriledi

Bankaların ortalama dört aydır kesintisiz devam eden faiz indirimlerinin arkasından tabela konut kredisi faiz oranlarının averajı %1.40’a kadar geriledi.

Bankaların aylık tabela konut kredisi faiz oranları averajı geçen senenin aynı ayında averaj %2.5 seviyesinde yer alırken 2019 Kasım ayında 110 baz puan gerileyerek %1.40’a düştü.

Siyasi ve jeopolitik gerginliklerle üstün dereceli seviyelere yükselen dolar kuru karşısında geçen yıl hızla yükselen konut kredisi faiz oranlarında 2019’un ikinci yarısı sonrasında hızla düşüş yaşandı. Merkez Bankası’nın 2018 Eylül ayından 2019 Temmuz ayına kadar uyguladığı %24 para politikası faiz oranlarını son üç görüşmede 1.000 puan indirerek %14’e çekmesi ile kredi faiz oranları sert düşüş gösterdi.

Merkez Bankası’nın indirimlere başladığı Temmuz ayında %2.05 seviyesinde yer edinen tabela konut kredisi faiz oranları güncel olarak son dört ayda 65 baz puan geriledi. Kredi maliyetleri azalan ve rekabete hız veren bankaların konut kredisi faiz oranları hızla düşmeye devam ediyor.

Konutta Ertelenen Talep Açığa Çıktı

KrediPazari.com’un araştırmalarına bakılırsa kredi faizlerinin düşmesi ile konut talebinde ertelenen talepte açığa çıktı. İlk olarak sert düşüşün yaşanılarak konut kredisi faizlerinin ruhsal düzey olan %1’in altına indirilmiş olduğu Ağustos ayında kredili konut satışlarının oranı bundan önceki aya oranla 2,5 kat artarak toplam satışlar içinde %30’a ulaştı. Söz mevzusu oran Eylül ve Ekim ayında artarak  %35’in üstünde yer aldı.

Konut Fiyatları Artıyor 

Faiz oranlarının düşüp talebin artması ile geçtiğimiz aylarda dip seviyelerde yer edinen konut tutarları artmaya başladı. İkinci el konutta yoğun talebin görülmesi ile artan fiyatlar hemen hemen ciddi fiyat artışının yaşanmadığı sıfır konutlara da gelecek.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yapı izin istatistikleri verilerine bakılırsa 2019’un Ocak-Eylül döneminde yeni bina izinleri bundan önceki yıla bakılırsa %57,1 geriledi. Geçtiğimiz seneden itibaren inşaat malzemelerindeki maliyet artışlarının da hesaba iştirak etmesi halinde konut fiyatlarının artmaya devam edeceğini net olarak gözleniyor.

Konut Kredisi Faizlerinde Son Durum 

Tabela konut kredisi faizleri güncel olarak en yüksek %2.58, en düşük ise %0.98 olarak uygulanıyor. Kampanyalı en düşük kredi faiz oranı %0.95 olurken yedi bankanın kampanyalı faiz oranları %1’in altında içeriyor.

Konut Kredisi Hesaplama 

Bankalardan 10 yıl vade için 240.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin en düşük aylık taksitleri 3.400 TL oluyor. Kredinin harcamalar dahil toplam geri ödemesi ise 409.000 TL’ ye denk geliyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.