Konut, İşyerine Nasıl Dönüştürülür? Evimi İşyerine Çevirebilir Miyim?

Teknolojinin gelişmesi ile beraber birçok iş alanı da değişmeye başladı. Ayrıca maaşların çok düşük olması, insani çalışma koşullarının ortadan kalkması gibi durumlar insanların evinden çalışabileceği işleri araştırmasına neden oldu. Bunun sonucunda elbet evden yapılabilecek işler bulan kişiler, yaptıkları işin karşılığında vergi vermeleri gerekmektedir. Bunun da yasal düzenlemeden kaynaklı sıkıntıları göz önünde bulunduran birçok kişi evlerinin bir kısmını işyerine nasıl çevirebilirim sorusunu merak etmektedir. Bunların dışında evinde kullanmadığı ve dükkân olabileceğine inandığı yerleri iş yerine çevirme istekleri de bulunmaktadır.

Evimi İşyerine Nasıl Çevirebilirim?

Bu sorunun cevabı oldukça basit olup yasal düzenlemeler ile açıklanmıştır. Eğer eviniz mesken olarak kayıtlı ise ve siz bunu iş yerine çevirmek istiyorsanız ilk olarak bulunduğunuz yerleşim yerinin belediyesine giderek imar plan izninin olup olmadığını kontrol ettirin. Bu, meskeninizin iş yeri olup olamayacağı konusundaki izinlerin durumudur. Eğer izin varsa projenizi başlatmanız an meselesi diyebiliriz.

Bu işlemi yapmadan önce ilk olarak Tapu Sicil Müdürlüğüne gidiniz. Bu kurumdan röperli kroki, çap bilgileri ve tapu belgesini talep edin. Sonrasında belediyeden aldığınız imar plan belgesi ile hedeflediğiniz mesken bölgesini iş yerine çevirmeye başlayabilirsiniz.

İşin belge kısımlarını halletmişseniz son bir belge hazırlamanız gerekecektir. Kat Mülkiyet Kanunu için sonradan eklenen bir madde ile bu tür durumlarda komşularınızdan izin almanız gerekmektedir. Yani komşularınıza giderek iş yeri yapacağınızı ve iş yeriniz ile ilgili detay verdikten sonra, komşularınızın onayı olduğuna dair imzalı belge alıp bunu belediyeye teslim etmeniz gerekmektedir. Komşularınız bu duruma ikna olmadığı sürece iş yeri yapma izniniz askıya alınmaktadır.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.