Konut Fiyatlarının Gidişatı Ne Olacak?

Konut kredisi faiz oranları Eylül ayından bu yana yukarı yönlü eğilimini sürdürüyor. Dolayısıyla faiz oranları yukarı yönlü eğilim gösterdikçe kredili konut, diğer bir adıyla ipotekli konut satışları da gittikçe düşüyor. Konut fiyatlarının daha fazla artması ya da düşmesi ise merak konusu oldu.

Konu ile alakalı bazı basın mensupları tarafından yazılan köşe yazılarında, konut kredileri, satışları ve ipotekli satışlardan bahsediliyor.

Kredi Faiz Oranları Son 6 Aydır Yükselişini Sürdürüyor

Söz konusu olan bu yazılara göre, konut kredisi faiz oranları Eylül ayından bu yana yukarı yönlü seyrini sürdürüyor. Dolayısıyla faiz oranları yukarıya çıktıkça kredili konut satışları da düşüş gösteriyor. Yapılan araştırmalar tarafından elde edilen verilere göre, son 6 aydır faiz oranları yüzde 1.15 civarında seyrediyor. Bu nedenle söz konusu aydan bu zamana kadar kredili konut satışları devamlı aşağı yönlü seyir izledi. Üstelik bu durumu bankalar tarafından konut kredi sağlamaktaki zorluk ve isteksizlik de büyük oranda etkilemesinden ötürü, Türkiye İstatistik Kurumu’nun Ocak ayı raporunda değişiklik yaşanmamış oldu. TÜİK’in Ocak ayı verilerinde, Aralık ayına kıyasla kredili konut satışlarında yüze 20,3 oranında düşüş kaydedildi. Aynı dönemde 98 bin konut satışı gerçekleştirilirken, söz konusu bu rakamın 28 bin 678’ini ipotekli satışlar oluşturdu. İpotekli konut satışlarının düşmesine rağmen konut satışlarının artması ise kafaları karıştırdı. Hatta bu rakamların 1 milyon 409 bine ulaşarak rekora imza atması da bir hayli şaşırttı.

Satışların Bir Çoğu Firmaların Kampanyalarından Kaynaklandı

Bahsi geçen bu rakamların bu denli artmasındaki en büyük etken, inşaat firmalarının gerçekleştirmiş olduğu kampanyalar oldu. Hemen hemen her inşaat firması kendi bünyesinde geliştirmiş olduğu kampanyaları tüketicilere sunarak satış gerçekleştirdi. Kimi firmalar 4-5 yıla varan süreçlerde sıfır faizli vadeler ile ödeme olanağı sağlarken, konut sektöründe mevcut olan bu dinamizmin daha ne kadar süreceği ise merak ediliyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.