Konut Fiyatlarında Faiz İndirimine Karşı Zam Uygulaması!

Bankalar tarafından konut kredisi faiz oranlarının yüzde 0,98’e çekilmesi ile elde edilen fırsat, üreticiler tarafından konut fiyatlarına zam uygulanması ile eridi.

Konut satışlarının bir hayli gerilemesinin akabinde Ziraat Bankası öncülüğünde totalde 4 farklı banka konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1’in altına düşürerek yüzde 0,98’e kadar çekti. Söz konusu faiz oranlarındaki bu indirim kampanyasının başlaması ile beraber meydana gelen pozitif satış atmosferi, bir süredir maliyette yaşanan yükselişi fiyatlara yansıtamayan üreticiler adına adeta bir fırsat olarak doğdu. Tüketiciler tarafından, bankaların gerçekleştirmiş olduğu faiz indirimi ile elde etmiş olduğu avantaj, üreticilerin konut fiyatlarına zam uygulaması ile erimiş oldu.

Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1’in altına indirilmeden önce 200 bin TL değere sahip olan bir konut için kredi kullanmak isteyen konut alıcısı, 120 ay vade ve yüzde 1,24 oranındaki faiz ile krediyi 385 bin TL gibi bir bedel ile geri ödüyordu. Söz konusu olan bu rakam, hali hazırda uygulamada olan konut kredisi faiz indirimi ile beraber 341 bin TL’ye kadar çekildi. Buna göre bu durumda konut alıcıları, 44 bin TL gibi bir kar sağlamış oldu.

Ancak bankaların faiz indirimlerinin akabinde bazı konut üreticileri tarafından konut fiyatlarına zam uygulanması ile beraber, bahsi geçen bu 44 bin TL civarındaki avantaj, neredeyse 4’te 1’i kadar erimiş oldu.

Kampanya 2 Ay Daha Devam Edecek

Konut üreticileri ise devamlı olarak üretimdeki maliyetlerin artmış olduğunu fakat bunun fiyatlara yansıtılmadığını ifade ederek, cepten yediklerinin dile getiriyorlardı. Bu durum, konut fiyatlarından meydana gelen bu hızlı yükselişin en büyük nedeni olarak gösterildi.

Öte yandan Ziraat Bankası öncülüğünde başlatılan bu faiz indirimi kampanyasına Şekerbank, Halkbank ve Vakıfbank katılım gösterirken, TEB de bu kampanyaya destek olarak 60 ay vadeli kredilerde faiz oranını 0,99’a düşürdüğünü açıklamıştı. Söz konusu kampanyanın 2 ay daha devam edeceği de elde edilen bilgiler arasında yer aldı.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.