Konut Fiyatları Bölgeye Göre Değişiklik Gösteriyor!

Merkez Bankası’nın konut fiyat endeksine göre, Türkiye’de 3 farklı bölgenin konut fiyatları değişiklik gösteriyor. Batı Ege ile Trakya’da konut fiyatları artarken, Orta Anadolu’da ortalamaya yakın bir seviyede gerçekleşiyor. Doğu ve Güneydoğu’da ise önemli ölçüde kan kaybı görülürken İstanbul ile Ankara bu bölgelerdeki illerle yarışıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından ülke genelindeki konut fiyatlarında yaşanan değişiklikleri izleyebilmek adına gerçekleştirmiş olduğu konut fiyat endeksine göre, konut fiyat artışı sıralamasına zirvede İzmir oturuyor. Ege Bölgesi’nin diğer illerindeki konutlar ile beraber Trakya Bölgesi’ndeki konutlar da yüksek ölçüde değere sahip. Marmara Bölgesi’ne bakıldığında ise Çanakkale, Bilecik, Bursa ve Balıkesir illeri konutların en değerli olduğu illerin başını çekiyor. Öte yandan İstanbul ve Ankara’da yer alan konut fiyatları ile beraber Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki konutların ortalaması, ülke genelinin ortalamasının oldukça aşağılarında seyrediyor. Şırnak, Batman, Bitlis ve Siirt, söz konusu olan endekste hiçbir ilerleme kaydedememiş.

Hedonik Endeks Ortalamanın Üzerinde

Merkez Bankası tarafından hazırlanan bu endekste ülkenin ortalama değerini gösteren Hedonik Konut Fiyat Endeksi 2016 – 2017 Ekim dönemlerinde 193.04 değerinden 212.45 değerine ulaştı. Söz konusu bu ortalamaya göre 24 ilden 14’ünde ortalamayı aşan bir yükselme görülüyor. Üstelik endeksin değişim oranı göz önünde bulundurularak gerçekleştirilen TR31 sıralamasına zirve yine İzmir’in görünüyor.

Eskişehir’deki Artış Dikkat Çekici

Öte yandan yine söz konusu olan bu endekse göre, Marmara Bölgesi’nde TR22 sıralamasında Çanakkale, Balıkesir, Bursa ve Bilecik illeri yine ilk 5 arasında yer alıyor. Eskişehir’in ise İç Anadolu Bölgesi’ndeki fiyat artışı dikkatlerden kaçmıyor. TR41 grubunda yer alan Eskişehir, Bilecik ve Bursa illerinin endeks değişim oranları, ortalamanın oldukça üzerinde 16,4 olarak gerçekleşiyor.

Ayrıca Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan iller arasında ortalamanın üzerine çıkan yalnızca bikaç il olup söz konusu bu iller ise Bingol, Malatya, Elazığ ve Tunceli olan TRB1 grubu ile beraber Erzurum, Bayburt ve Erzincan illerinden oluşan TRA1 grubudur.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.