Kentsel Dönüşümde Yeni Gelişme! O Rapor Zorunlu Olacak!

????????????????????????????????????

Konu ile alakalı olarak elde edilen bilgilere göre, TBMM’ye kentsel dönüşüm projeleri adına SED raporu hazırlanmasının mecbur kılınması üzerine bir kanun teklifinde bulunuldu.

Kentsel dönüşüm projeleri için Sosyal Etki Değerlendirmesi’nin (SED) zorunlu olması adına Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bir kanun teklifinde bulunuldu. Söz konusu olan bu teklifin Meclis onayından geçmesi halinde, kentsel dönüşüm projelerinde SED raporu zorunlu kılınacak.

SED raporunun, yani Sosyal Etki Değerlendirmesinin mecburi kılınmasının akabinde kentsel dönüşüm projelerinin bahsi geçen bu raporu düzenleyebilmesi adına Belediye Kanunu, Büyükşehir Belediye Kanunu, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, Meclis’e gönderildi.

SED Raporu Zorunlu Hale Getirilecek

Meclis’e sunulan söz konusu bu kanun teklifi ile kentsel dönüşüm projeleri dahilindeki yaşam yerlerine ve mekana gelebilecek negatif etkenlerin azaltılması, mülk sahibi ve inşaatı gerçekleştirecek şirket arasındaki anlaşma mekanizmasının daha kapsamlı hale getirilmesi adına SED raporu hazırlanmasına ihtiyaç duyulacak. SED raporlarının yanı sıra PEV adı verilen Projelerden Etkilenen Varlıklar ile PEİ olarak adlandırılan Projelerden Etkilenen İnsanlar hakkında gerçekleşebilecek negatif etkilerin azaltılması üzerine bir takım tavsiyeler geliştirilecek.

TBMM Başkanlığı’na gönderilen söz konusu bu teklifte SED raporu mecburiyetinin getirilmesinin talep edilmesindeki gerekçe; 2004 senesinde yürürlüğe giren Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Kanunu, bir sonraki sene yürürlüğe giren Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmazların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkındaki Kanun ve bunun gibi birkaç kanun ile kentlerin yoğun bir şekilde kentsel dönüşümün yaşandığı, projelerde bu kanun ile alakalı maddelerin dikkate alınmadığı, ağırlıklı olarak etrafındaki varlıkların ve insanların üzerindeki negatif durumların göz önünde bulundurulmadığı ifade edildi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.