Kentsel Dönüşümde Önemli Gelişmeler!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, ülke genelinde 1 sene içerisinde 500 bin tane binanın kentsel dönüşüme gireceğini söyledi. Bu kentsel dönüşüm için de yeni bir finansman sistemi uygulaması çalışmalarında bulunduklarını açıkladı.

Kentsel Dönüşümde Önemli Gelişmeler!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, ülke genelinde 1 sene içerisinde 500 bin tane binanın kentsel dönüşüme gireceğini söyledi. Bu kentsel dönüşüm için de yeni bir finansman sistemi uygulaması çalışmalarında bulunduklarını açıkladı.

Mehmet Özhaseki , belediyelere ve özel firmalara 1 yıllık süreç içinde faizsiz 5 milyar dolarlık kredi desteği verebileceklerini açıkladı. Açıklamalarının devamında, Türkiye ekonomisinin bu sistemden önemli ölçütte yarar sağlayacağını belirtti. Yıllık olarak bakıldığında ekonomiye sağladığı katkısının 45 ile 50 milyar dolar değerinde olacağını belirtti. Gazeteciler ile yaptığı muhabbette sık sık deprem ikazlarında bulunan Mehmet Özhaseki, ilk sırada İstanbul yer almak üzere, ülkemizdeki toplam 7,5 milyon adet yapının kentsel dönüşüme girmesi gerektiğini belirtti.  Bu kadar paranın nerden sağlanacağı sorusunu Mehmet Özhaseki’ye yönelten gazetecilere yanıt olarak bir takım çalışmalarda bulunduklarını ifade etti. Kentsel dönüşüm kapsamında kredi ile rezervi konu alan öncelikli iki ana temel problemlerin çözülmesi için bazı formüller üzerinde çalışmalarda bulunduklarını açıkladı. Mehmet Özhaseki, formüllerden birinin 1 yıl içerisinde 500 bin tane yeni yapı üretmek olduğunu söyledi.

Hedef: 1 Sene İçerisinde 500 bin Konutun Kentsel Dönüşüm ile İyileştirilmesi

Mehmet Özhaseki, 1 senede minimum 500 bin adet bağımsız birimdeki konutların yıkılıp, onların yerine sağlıklı konutların yapılmasını hedeflediklerini ifade etti. Özhaseki, 500 bin adet konutun ciddi bir rakam olduğunu belirtti.

Söz konusu 500 adet konutun 200 bin adetinin İstanbul için, 300 bin adetinin de Anadolu bölgesi için düşündüklerini açıkladı. Yapım aşamasında toplamda 250 ile 300 adet sektörün bu iş içerisinde bulunacağını, çoğunun da yerli firmalardan oluşacağını söyledi. 500 adet konutun yıkılıp tekrardan inşa edilebilmesi için iç piyasada 45 ile 50 milyar dolar değerinde bir paranın döneceğini söyledi. Mehmet Özhaseki, bunun sonucunda iki ana temel problemlerin oluştuğunu ifade etti. Bunlardan ilki finansman sorunu, ikinci ise rezerv alan problemi.

Mehmet Özhaseki: Kredi Desteğini Biz Vereceğiz!

Mehmet Özhaseki, belediyeler ya da kişiler bireysel olarak kentsel dönüşüm yapmak istedikleri zaman nakit paraya gereksinimlerinin olduğunu söyledi. Bunun için Dünya Bankası, İslam Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Bankası gibi yatırım bankacılığı sektöründe yer alan bankalardan kendilerinin kredi kullanabileceğini belirtti. Aldıkları bu krediyi belediyelere verip, kredi faizlerini kendilerinin üstlenmek istediklerini söyledi. 5 yıl vadeli faizsiz kredi desteği verip, 2 yıl sonra ödemeli olacak şekilde destek verebileceklerini belirtti. Bunu bir örnekle belirten Özhaseki, 100 TL verip, bu parayı 2 sene sonra isteyeceklerini, kendilerinin de faizini karşılayacaklarını söyledi. Belediyelerinde bu süreç içerisinde inşaatları yapacaklarını söyledi.

İstanbul için İSMEP, Anadolu Bölgesi için İller Bankası!

İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) Koordinasyon Birimi olduğunu söyleyen Özhaseki, bu birimin kamu yapılarını depreme daha dayanıklı hale getirip, iyileştirdiklerini söyledi.  İSMEP’in 2018 yılında özel firmalar tarafından da kullanabileceğini ifade

eden Özhaseki, Anadolu Bölgesi’ndeki kentsel dönüşümler için de İller Bankası‘nın kullanılabilineceğini söyledi.

10 Sene İçerisinde 7,5 Milyon Konut Kentsel Dönüşümünü Tamamlayacak!

Özhaseki, 1 yılda 5 milyar dolarlık kaynak bulunup, bu bir kaç sene üst üste tekrarlandığı zaman 10 sene içerisinde 7,5 milyon konutun kentsel dönüşümünü tamamlayabileceğini söyledi. Bu çalışmalarını Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını söyleyen Özhaseki, bu uygulamanın geri dönüşümünün olacağını, bunun para olarak düşünülmemesi gerektiğini söyledi.

Rezerv Alan Problemine Bir Çözüm Bulunamazsa İstanbul Yaşanamaz Hal Gelecek!

Özhaseki, rezerv alan problemlerinin bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguladı. Eğer bu problem çözülmezse İstanbul’da nüfusun sürekli olarak artacağını, bunun diğer büyükşehirlerde de yaşanacağını belirtti.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.