Kentsel Dönüşümde Kredi Nasıl Alınıyor?

Kentsel Dönüşümde Kredi Nasıl Alınıyor?
Kentsel Dönüşümde Kredi Nasıl Alınıyor?

Kentsel dönüşümlerde gayrimenkul sahipleri için ve kiracılar da dahil olmak üzere devlet tarafından belli oranlarda kiraya ya da faizlere yönelik destekler verilmeye başlandı.

Kentsel dönüşüm kredisi, riskli olarak belirlenen konut ya da iş yerleri inşası için istek belirten kişiler tarafından kullanımı sağlanan banka kredisi olmuştur. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 7. Maddesine göre de kentsel dönüşüm kapsamında konut veya iş yerinde yenileme amaçlı istek yapan kişilerde kullanılan banka kredileri için faiz desteği verilmektedir.

Kentsel Dönüşüm Kredileri için Hangi Şartlar Gerekiyor?

Kentsel Dönüşüm Kredileri için Hangi Şartlar Gerekiyor?
Kentsel Dönüşüm Kredileri için Hangi Şartlar Gerekiyor?

Yardımlar içinden sadece birinden faydalanmak söz konusu olmaktadır ve kira yardımında talepte bulunmayan kişilerde bankalardan alım yapacağı kredilerinde faiz indiriminden yararlanma görebilirler. Ayrıca TL cinsi olarak bakıldığında kredi konutları olarak en az 10 iş yerleri için de en az 7 yıl vade verilebilmektedir. Kentsel dönüşümü kullanan kişiler de noter harcı ve banka sigorta muamele vergisinden de muaf tutulacaktır.

Devlet destekleri alım sağlanacak olan kredi notları için %4, iş yerleri için de %3 faiz uygulanacaktır. Enerji verimliliğinin de yüksek görüldüğü binalarda da yüksek faiz indirimleri yapılıyor. Konutlarda, enerji kimlik belgesinde yazan enerji sınıfı B ise yüzde 4.5, A ise yüzde 5 faiz indirimiyle iş yerlerinde ise enerji sınıfı B ise yüzde 3.5, A ise yüzde 4 faiz indirim desteği verilmekteyken kredi ödemelerini yapmayan kişilerin faiz indirim desteği durdurulur.

Başvuruda Hangi Belgeler Lazım!

Başvuruda Hangi Belgeler Lazım!
Başvuruda Hangi Belgeler Lazım!
  • Tapu Fotokopisi,
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi,
  • Tapudan alınmış Bina Kat Maliklerinin Hisse Oranlarını Gösterir Belge,
  • Belediyeden Alınmış Binanın Statik Projesi veya Statik Proje Olmadığına dair resmi yazı,
  • Belediyeden UAVT Yazısı,
  • Vekaletname,
  • Şirket İmza Sirküsü ve Şirket Yetkilisi,
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi.

2021 Yılı Ödemeleri

Belirlenen ücretlerden 750 ile 1500 arasında değişim gösterirken daire içinde toplam değerlerde kira bedeli belirleniyor. Daire sahiplerine verilen ve bireylerin de aldığı kira bedelleri ile yeni oturduğu evlerin kirasını aylık olarak ödenebilir.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’nı planında , 100 bini İstanbul’da olmak üzere her yıl 300 bin konutun kentsel dönüşümünün yapılacağını söyleyerek “Belirlediğimiz bu eylemle hâlihazırda acil dönüştürülmesi gereken 1 milyon 500 bin konutu 5 yıl içerisinde dönüştürmüş olacağız.” Sözlerini dile getirdi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.