Kayıp Tapu Çıkartma için Gerekli Olan Evraklar ve Masrafı

Kayıp Tapu Çıkarma için Yapılması Gerekenler, Gerekli Tüm Evraklar ve Masraflara bu yazıdan ulaşabilirsiniz. Tapu ve Tapu Harcı ile ilgili detaylara için de GEKS’i takip edebilirsiniz.

Kayıp Tapu Çıkartma için Gerekli Olan Evraklar ve Masrafı

Tapu, herhangi bir taşınmaz malın sahibinin kim olduğunu gösteren, taşınmaza ait yüzölçümü, ada, parsel numarası ve yer aldığı konum gibi bilgileri içeren resmi bir belge olarak tanımlanmaktadır. Taşınmaz mal sahiplerinin sahip olduğu tapu, vatandaşlar için büyük önem taşımaktadır. Bir tapunun kaybolması durumunda ise ilgili mercilere müracaat ederek yeni tapu çıkartma işleminin mutlaka gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Kayıp Tapu Çıkarma için Yapılması Gerekenler

Kaybolan bir tapunun yeniden çıkarılması için yapılması gereken bazı işlemler mevcut bulunmaktadır. Örneğin; daha önce ev satın alan bir vatandaş, evinin tapusunu kaybettiğinde, kayıp tapusunu yeniden çıkarabilmek için Türkiye’de hizmet vermekte olan herhangi bir Tapu Dairesine müracaat etmesi yeterli olmaktadır. Başka bir deyişle, kaybolan bir tapunun yeniden çıkarılabilmesi adına, taşınmaz malın bağlı bulunduğu Tapu Dairesine müracaat edilmesi gerekmektedir.

Öte yandan kayıp tapu ancak taşınmaz malın sahibi tarafından çıkarılabilirken, bu doğrultuda yalnızca tapu sahibinin bizzat müracaat etmesi gerekmektedir. Yeni tapu çıkarabilmek için müracaat eden taşınmaz mal sahibinin ayrıca kayıp tapu çıkartma masrafını da ödemiş olması gerekmektedir.

Kayıp Tapu Çıkartmak için Gerekli Olan Evraklar

Kaybolan bir tapunun çıkarılabilmesi için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne bağlı tapu dairelerine müracaat eden taşınmaz mal sahibinin, başvuru esnasında bazı belgeleri yanında bulundurması gerekmektedir. Taşınmaz malın bağlı bulunduğu tapu dairesine müracaat eden kişiden, kayıp tapu çıkartmak için gerekli evraklar olarak nüfus cüzdanı talep edilmektedir. Taşınmaz mal sahibinin vefat etmesi gibi durumlarda, mirasçıları tarafından yeni bir tapu çıkarılabilirken, mirasçıların adına gerekli olan evraklar ise; mirasçılık belgesi ya da nüfusa kayıtlarından gayrimenkul sahibinin mirasçısı olduğunu gösteren bir belgedir.

Kayıp Tapu Çıkartma Masrafı

Taşınmaz mal sahipleri kaybetmiş oldukları tapular için tapu dairesinde kayıp tapu çıkartma masrafı ödemek durumundadır. Oldukça makul bir ücret karşılığında tapu sahiplerinin kaybolan tapusu adına yeni bir tapu çıkarabilmesi mümkün kılınmaktadır. Sahip olunan taşınmaz malın mahalle, ada, parsel numarası gibi herhangi bir bilgisine gerek kalmadan yalnızca T. C. kimlik numarası sayesinde elektronik ortamda arama yapılabilmekte ve kayıp tapunun bilgilerine erişim sağlanabilmektedir. Alınan bu hizmet karşılığında taşınmaz mal sahiplerinin ödemesi gereken tapu yenileme ücreti ise 5 TL olarak uygulanmaktadır.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.